Hoewel het zegt dat juist niet te doen, schuift volgens CDA-fractievoorzitter Pier Rienks het college van B&W grote uitgaven door naar een volgende generatie. Hij zei dat woensdag bij de behandeling van de begroting voor volgend jaar en het daaraan gekoppelde uitvoeringsprogramma van het college van B&W (CUP). “Dit college zwemt in het geld, maar onduidelijk is of er in de toekomst voldoende geld is om alle Amstelveners te laten zwemmen.”
Amstelveen mag dan een fossielvrije gemeente willen zijn in 2040, maar dat vergt wel verduurzaming van minimaal vijf woningen per dag. Of tweeduizend per jaar, twintig jaar lang, rekende Rienks de gemeenteraad voor. “Dat ritme hebben we nog niet te pakken en krijgen we ook niet te pakken als we blijven doormodderen met duurzame leges en andere maatregelen die alleen bij de eco-elite terecht zullen komen. Geef subsidies aan woningbouwcorporaties en aan mensen die duurzaamheid zonder subsidie niet kunnen betalen. Dat is niet alleen solidair maar je zet ook veel grotere stappen op weg naar die fossielvrije gemeente. Niet voor de happy majority, maar voor iedereen.”
Duurzaamheid is duur
Voor Kees Noomen van de VVD is het trouwens niet duidelijk alles wat nu in duurzaamheid
wordt geïnvesteerd wel nodig. “Moeten wij er zoveel geld insteken?’ vroeg hij zich af. Duurzaamheid en energietransitie lijken een religie te worden, citeerde Noomen een GroenLinks-professor. Terwijl GroenLinks toch de kerk van de duurzaamheidsreligie is.
Het aanhoudende gepraat, al decennia lang, over het bestrijden van inbraken levert kennelijk ook niet veel op, betoogde Rienks. “Sommige partijen zitten immers al jaren in het college en nog steeds gaan die inbraakcijfers niet omlaag, wordt er bijna wekelijks een wietplantage opgerold en, misschien nog wel het belangrijkste, neemt het gevoel van veiligheid niet toe. Wordt het niet eens tijd voor meer politie op straat en intensief recherchewerk?”
De capaciteit van de politie in Amstelveen mag dan gering zijn en afhankelijk van afspraken in de regio, maar volgens het CDA is het hoog tijd om die te herzien. “De inwoners van Amstelveen zullen er beter van kunnen slapen.”
Voedselbank
Er heerst in Amstelveen, hoe rijk de gemeente ook is, nog steeds stille armoede, zei Rienks. “De voedselbank en de 1000 kinderen die in armoede opgroeien vormen bijna een vast onderdeel van mijn betogen hier in de Raad. Waarom praten we over een structurele subsidie voor de voedselbank en niet over oplossingen zodat we die hele voedselbank niet meer nodig hebben?”
Ook over de door D66 voorgestelde openstelling van het afvalstation op zondag was hij niet te spreken. “Is dit het begin van een complete liberalisering van de gemeentelijke diensten? Als we straks op zondag zoveel gaan scheiden, kunnen we dan ook massaal gaan trouwen op zondag? Waar houdt het op, en voor wie wordt dit ingericht?”
Schuld
Net als de ChristenUnie vond hij dat de schuldhulpverlening beter kan. Niet alleen ging het CDA, zoals alle andere fracties, akkoord met de door de CU ingediende motie, maar Riens kondigde ook aan zelf met een motie te komen in de komende tijd. De gemeente is zelf vaak de grootste schuldeiser, constateerde Rienks. “Het CDA wil dat de gemeente ophoudt met stapeling van bestuurlijke boetes vanwege te laat betalen.”
Rienks pleitte voorts voor de instelling van zogenoemde ‘lief en leedstraten’, naar voor beeld van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Een motie te onderzoeken of dat in Amstelveen ook kan kreeg bijval van de complete gemeenteraad. Er moet volgens Sandra van Engelen van het CDA een pilot worden ingericht en de gemeenteraad moet gaan weten wat dat kost.
Het is een middel tegen eenzaamheid. Een lief en leedstraat is een straat, een appartementencomplex of groep van huizen waar iemand mensen bij elkaar brengt, een bloemetje langs brengt of een koffieochtend organiseert. “Want, zoals minister de Jonge zo mooi zei, in je eentje kan je eenzaamheid niet oplossen maar in je eentje kan je wel de eenzaamheid van een persoon oplossen. Bel aan bij die deur die niet vaak opengaat, bij dat huis waar de gordijnen gesloten blijven”, zei Rienks, die ook vind dat B&W Schiphol aan gemaakte afspraken moet houden. Volgens hem is het college over de luchthaven opvallend stil in zijn uitvoeringsprogramma.
Schiphol
“Schiphol wil in balans met de omgeving 2 procent extra vliegtuigen per jaar groeien, maar wel met schonere en stillere toestellen. De geluidsoverlast moet met 2,5 procent per jaar verminderen. Schiphol zegt veilig te zijn en veilig te blijven. Nachtvluchten zullen ons niet meer zoals afgelopen zomer bruut uit onze slaap halen. Allemaal mooie toezeggingen waarvan het CDA vraagt: college houdt Schiphol er aan. Want de onvrede groeit onder de inwoners en loze beloften zijn er al genoeg geweest.”
OZB
Dat de gemeente door het Rijk acht ton gekort wordt in gelden uit het Gemeentefonds, omdat het de OZB niet optimaal verhoogt, kan volgens Rienks worden recht getrokken door die rekening dan maar bij de bevolking neer te leggen. Rienks: “De centrale overheid redeneert als volgt: Als je het geld aan je eigen inwoners kan vragen, dan krijg je het niet van ons. Het college houdt vast aan de gedane toezegging de lokale lasten laag te houden. Maar als je een zeer lage belasting een beetje verhoogd blijft die belasting nog steeds laag. Waarom berekent het college die 8 ton dan niet door?”
Het komt volgens hem neer op gemiddeld € 1,50 per maand per woning of bedrijfspand. Daar wilden B&W eerder niet aan omdat in hun visie een woning geen pinautomaat is. “Maar als ik u nu vertel dat de inkomens in Amstelveen 20 procent hoger liggen dan het landelijk gemiddelde, ziet u dan net als ik wat er hier staat te gebeuren? Dat in Amstelveen de allerrijksten het meest profiteren van die lage lasten en de allerrijksten daarmee het minst bijdragen aan de toekomst voor deze stad,” vindt Rienks.
Droom
Na een lofzang op Amstelveen, nu nog – hoewel kleine scheurtjes ontstaan – de mooie stad met 134 nationaliteiten, kwam Rienks tot een wat soberder beeld voor de komende jaren en zeker voor bepaalde groepen Amstelveners.
“Willen we een Amstelveen van jongeren zonder huis en zonder psychische zorg zijn met een overvloed aan eenzame ouderen tegenover een Amstelveen van zelfgenoegzame villabewoners”, vroeg hij. “Mijn droom voor Amstelveen in 2030 is een stad, waar mensen aandacht hebben voor elkaar. Waar buren geen boze brieven sturen over voetballende kinderen, maar gewoon bij elkaar langs gaan. In mijn gedroomde Amstelveen kunnen gezinnen een woning huren of kopen, ook al is die woning misschien niet groot. Maar het is een start en dat straalt Amstelveen uit.”
Door uitgaven tbv duurzaamheid uit te stellen, zadelt de huidige generatie de volgende op met een gebrek aan grondstoffen, energie, leefbaarheid en veiligheid. Onder het motto ‘Na ons de zondvloed’ zijn in de menselijke geschiedenis vaak verantwoordelijkheden afgeschoven en uitgesteld.
Het CDA heeft volkomen gelijk met die OZB. Dit is enkel een symbolisch gebaar terwille van politiek gewin. Daarnaast hij zij weer vele schone woorden, die volkomen tegenstrijdig zijn met de door hun gevoerde politiek. Trouwens ik heb ze eigenlijk de vorige raadsperiode nauwelijks gezien.
‘Wie betaalt duurzaamheid?’
Is er een keuze dan? Als de huidige generatie niet kiest (en dus betaalt) voor duurzaamheid, dan betalen de volgende generaties, niet met geld maar met leefbaarheid. Dat is een hoge prijs.