De dalende trend van hypotheekrente. sinds medio ingezet, zette zich na een korte opleving ook in het derde kwartaal voort. De sterkste dalingen doen zich voor bij de rentevaste periodes zonder Nationale Hypotheekgarantie (NHG). Er is een felle concurrentie tussen de geldverstrekkers.
Veel geldverstrekkers richten zich vooral op dit segment in de hypotheekmarkt, omdat bij de meerderheid van de hypotheekaanvragen wegens de sterk gestegen huizenprijzen geen sprake is van NHG. Dat blijkt uit cijfers van De Hypotheker. Tegelijkertijd duikt de gemiddelde 30-jaarsrente met NHG 0,21 procentpunt onder het renteniveau van januari (1,78 procent) en ligt dit met 1,57 procent op het laagste niveau van 2021.
Kentering
Na het vorige laagterecord dat in maart 2020 werd gevestigd, begon de hypotheekrente weer licht te stijgen. Nadat in juli vorig jaar de kentering intrad, zette deze daling ook door in de eerste maanden van 2021. In mei bereikten de hypotheekrentes hun laagste punt, waarna in de hierop volgende maanden weer sprake was van een lichte stijging. Deze opwaartse trend is echter begin juli van dit jaar verbroken, waarna de rentes opnieuw geleidelijk zijn gedaald. Met als gevolg dat de hypotheekrentes in 2021 niet eerder zo laag waren als nu. Vooral de rentevaste periodes zonder NHG zijn op dit moment door de sterke concurrentie op de hypotheekmarkt erg laag. Nu het aantal hypotheektransacties afneemt, willen hypotheekverstrekkers zich niet uit de markt prijzen en zijn zij – hoewel hun marges onder grote druk staan – terughoudend met het verhogen van hun tarieven.
Voorlopig laag niveau
“De hypotheekrente daalde sinds juli na een aantal maanden van lichte stijging weer sterk”, zegt Chris der Salm, franchisenemer van De Hypotheker in Amstelveen. “De rente is nu zelfs zó laag, dat het laagterecord uit 2020 opnieuw is verbroken. In augustus voerden vrijwel alle geldverstrekkers renteverlagingen door. De gemiddelde rente voor hypotheken met een rentevaste periode van 10 jaar met NHG staat nu op 1,01 procent en is dit jaar niet eerder zo laag geweest.”
Hij verwacht dat de concurrentie tussen geldverstrekkers groot blijft, gezien de krapte op de huizenmarkt. Hierdoor zullen volgens hem de verschillen tussen rentevaste periodes steeds kleiner worden. “Ook verwachten we dat centrale banken hun ruime monetaire beleid zullen voortzetten, wat zorgt voor stabiliteit op de financiële markten. Hierdoor zal de hypotheekrente waarschijnlijk voorlopig op het huidige lage niveau blijven.”
Tien jaar
De gemiddelde 20-jaarsrente met NHG is gedaald van 1,43 procent in januari tot gemiddeld 1,36 procent in augustus. Het gemiddelde rentepercentage voor een hypotheek met een rentevaste periode van tien jaar met NHG ligt met 1,01 procent op het laagste punt van dit jaar. Het hoogste punt werd in januari bereikt (1,14 procent). Gezien de dalende hypotheekrentes zal het volgens De Hypotheker niet lang meer duren voor de gemiddelde10-jaarsrente onder de magische grens van één procent zakt. De gemiddelde 30-jaarsrente met NHG laat de sterkste daling zien en bedraagt nu 1,57 procent en ligt 0,21 procent lager dan in januari.
Bekijk hier een overzicht van de actuele rentestanden.
Wat schiet je er mee op zo lang de huizenprijzen nog harder stijgen? Alleen de spaarder is de klos.
Je schiet er natuurlijk niks mee op, maar haal oorzaak en gevolg niet door elkaar. De huizenprijzen stijgen met name als gevolg van de lage rente. En laat de rente nou net een knop zijn waar de regering niet aan kan draaien.
Klopt, maar de regering zou wel weer eens iets aan volkshuisvesting kunnen doen. Ze hebben de laatste 20 jaar maar alles van de markt verwacht. Blijkt dus niet te werken, want hele volksstammen kunnen in de Randstad niet wonen gezien hun inkomen.
Dat klopt. De vraag is alleen of het door het vermeende woningtekort komt dat hele volksstammen niet in de randstad kunnen wonen of dat andere factoren de oorzaak zijn.
https://www.groene.nl/artikel/alle-kraantjes-moeten-dicht?fbclid=IwAR2OoB5uBYNOab8o7xS9mZrfFl6lnEUs7d526JT4esbUcdSEsYgDTE0Xu0A
Klopt! We zijn ook als geheel een veel luxere consument geworden. Ook is de demografische samenstelling veranderd .
Het opheffen van het ministerie voor Volkshuisvesting was een grote fout, één van de vele waarmee de neoliberalen van de VVD onze maatschappij hebben beschadigd.
En vele andere coalitiepartijen stonden erbij, keken er naar en stemden toe.
Het door CeeBee genoemde artikel in De Groene staat bol van impliciete kritiek op kortzichtig neoliberaal wanbeleid mbt de woningmarkt die – inderdaad – louter als markt werd behandeld en niet als essentiële functie voor opbouw en behoud van een solidaire en rechtvaardige samenleving. Lezen, dus, dat artikel. Bedankt CeeBee.
Dan heb jij wat anders gelezen dan ik, maar dat ben ik wel gewend van je. Want zodra een artikel naar jouw idee elementen bevat die je anti-liberale obsessie bevestigen kan het op je goedkeuring rekenen. Dan ben je opeens niet kritisch meer en steek je een spaak in een eventuele inhoudelijke discussie door weer over je eigen stokpaardjes te beginnen. Jammer wel, of misschien kan ik beter zeggen zielig.
Ik praat wel met Kees verder over dit onderwerp, dan kun jij verder rondjes zwemmen in je eigen gelijk. Doei.
Een inhoudelijker reactie kon je niet krijgen, CeeBee: Ik las het door jou genoemde artikel en gaf daarop mijn commentaar. De huizenmarkt is geen stokpaardje want ik heb er hier nooit over geschreven, geloof ik. Het is laf en oneerlijk dat je mij telkens anoniem persoonlijk beledigt, want ik weet niet wie jij bent.
Dit is wat in het door jou genoemde artikel in De Groene staat:
In 2017 liep de woningmarkt ‘als een zonnetje’, volgens toenmalig minister van Wonen Stef Blok (VVD), maar vier jaar later zou er ineens een schreeuwend woningtekort ontstaan. “Net als met klimaatverandering ontbreekt het eerlijke lange termijnverhaal,” zegt hoogleraar Dirk Schoenmaker (54), hoogleraar banking and finance aan de Erasmus Universiteit hierover.
De kern van het probleem is er niet een van schaarste maar juist van overvloed. Overvloed aan geld om precies te zijn. Wanneer de bubbel barst zullen heel veel mensen daaronder te lijden hebben.
Een betaalbaar (huur)huis wordt steeds onbereikbaarder op een planeet die sowieso een steeds minder fijne plek wordt om te bewonen.
Er ontstaat een steeds duidelijker tweedeling, niet alleen tussen jong en oud, maar ook tussen sociale groepen. Iemand met een modaal inkomen, de leraar, verpleger of agent, kan nu niet meer in Amsterdam wonen. Dat is desastreus voor de cohesie in een stad.
In Duitsland protesteren mensen niet want daar kunnen zij tenminste nog betaalbaar huren als zij niet kunt kopen.
VVD’er Stef Blok verkondigde als voorlopig laatste minister van Wonen dat de woningmarkt af was. Hij had de hele wereld afgereisd om investeerders te interesseren voor onze huizenmarkt. Blok beschouwt die periode als het hoogtepunt van zijn carrière.
Het is korte termijnbeleid van de liberale politiek om starters relatief te helpen, want met verlaging van de overdrachtsbelasting, jubeltonnen en startersleningen wordt iedere keer weer olie op het vuur gegooid.
Nederlanders mogen buitensporig veel lenen voor de aankoop van een huis namelijk honderd procent van het aankoopbedrag (loan-to-value ratio in economentaal), plus gunstige aftrekposten. De hypotheekschulden van Nederlanders horen bij de absolute kopgroep van de wereld. Hier hoor je de politiek niet over hoort, hoe vaak De Nederlandsche Bank hier ook voor waarschuwt.
Nederland blijkt een zeer lucratieve bestemming voor investeerders, , ‘de prins Bernhards van deze wereld’, omdat wij een sterk liberale markt én een sterk sociaal vangnet hebben. Dat is aantrekkelijk voor beleggers in de woningmarkt. Banken als NIBC en RNHB zagen er terecht een groeimarkt in. Huizen zijn verworden tot beleggingsproduct. De huizenmarkt is uit het lood geslagen door het vele geld dat erin stroomt. Het resultaat is dat een koophuis nu buiten het bereik van de gemiddelde Nederlander valt. Het is nu het tijd om te herijken. Woningen zijn er om te wonen, niet om mee te beleggen.
De waarde van de huizen is niet vanzelfsprekend. Het is papieren geld dat men in de schoot krijgt geworpen. Net zoals CO2 nog niet in onze wordt producten wordt beprijsd, is dit ook niet de true price. Geld is te goedkoop, de ware prijs is niet doorberekend.
De Nederlandse economie is nu grillig en onvoorspelbaar. Als de huizenmarkt instort trekt zij de hele economie mee, groeien de huizenprijzen dan worden we overmoedig en kopen we een tweede huis of nieuwe auto van onze overwaarde. Dat probleem wordt amper door onze liberale beleidsmakers onderkend. Het gevaar dat nu weer boven de markt hangt, wordt niet onderkend.
De vraag is niet zozeer of er een correctie op de huizenprijzen komt, zegt hij, maar of we die daling zelf inzetten met goed beleid of dat we wachten op een crisis die het – ongecontroleerd – voor ons doet. ‘De verstandige keuze is om het zelf te doen, maar het lijkt een crash te worden. Dan zal het onbeheerst gebeuren en kan het de markt verder doen instorten. Veel mensen zullen daaronder lijden en dat mag je beleidsmakers kwalijk nemen.
‘Het wordt met de dag fragieler. Dit gaat in tranen eindigen.’
De leenruimte moet worden ingeperkt tot negentig procent. Daarnaast moet de ‘jubelton’ worden geschrapt (de eenmalige hoge schenking die ouders belastingvrij aan hun kinderen mogen doen) en moet de verlaging van de overdrachtsbelasting worden teruggedraaid. Investeerders moet het leven zuur gemaakt worden met een zelfwoonplicht en er moeten grenzen komen aan de maximale huurprijs. Het duurt ‘een paar jaar’ voordat je het effect van dit beleid zult zien in de vorm van lagere huizenprijzen, maar ‘dat is het beste wat je voor starters kunt doen om wonen weer betaalbaar te maken’.
‘De vraag is of politici het daadwerkelijk zullen doen. De gevestigde belangen zijn immers groot. Veel stemmers hebben al een eigen huis dat gigantisch in waarde is gestegen en willen dat graag zo houden. Dat eerlijke langetermijnverhaal is electoraal niet direct aantrekkelijk en kan stemmen kosten, denkt hoogleraar Dirk Schoenmaker, maar is uiteindelijk wel het beste voor zowel de starters, de studenten als de huiseigenaren. Alleen de investeerders zouden slechter af zijn. ”We weten dat het nodig is, maar door het niet te doen gijzelen we iedereen.” ‘
(Bron: ‘Alle kraantjes moeten dicht’. : Advies aan de (in)formateur (14): Dirk Schoenmaker.
De Groene, 1 september 2021
https://www.groene.nl/artikel/alle-kraantjes-moeten-dicht?fbclid=IwAR2OoB5uBYNOab8o7xS9mZrfFl6lnEUs7d526JT4esbUcdSEsYgDTE0Xu0A )