Het Amsterdamse Bos op Amstelveens grondgebied is mede tot stand gekomen door mensen in Joodse werkkampen. Tot 3 april is er de tentoonstelling ‘Tewerkgesteld in het Amsterdamse Bos  – Joodse werkkampen in en rond Amsterdam 1941–1944’ te zien in de Boswinkel, ter gelegenheid van het 75-jarige bestaan van het bos. Die expositie werd woensdag door burgemeester Femke Halsema van de hoofdstad geopend.

Lion Tokkie deed onderzoek naar de kampen. Bij de ontwikkeling van het Amsterdamse Bos werden die door Duitsers gebruikt om Joden te isoleren en daarna af te voeren naar vernietigingskampen, waar volgens Tokkie 36.500 Joden werden vermoord. Maar in het bos gold het in eerste instantie als werkverschaffing.

Radicaal

Volgens de onderzoeker, die in de vroegere Jodenbuurt opgroeide, was de vernietiging van Joden was zó radicaal dat daar praktisch niets van terug te zien is, vertelde hij aan Het Parool. Uit de tentoonstelling blijkt het raffinement van de bezetter bij het gebruiken van de Nederlandse werkverschaffing. Die diende in feite om hen af te voeren en te vermoorden.

De zogeheten werkverruiming diende sinds 1930 in verband de massale werkloosheid en in 1935 begon de aanleg van het Amsterdamse Bos, waar overigens niet alleen maar Joden werkten. In de oorlog diende het bos voor luchtdoelgeschut, opslagplaatsen voor munitie en er kwam ook een vliegveld ter verdediging van Schiphol-Oost.

 In de tentoonstelling behandelt men onder meer de ANP-telexist Jonas Turksma, die omdat hij Joods was werd ontslagen, net als negen medewerkers van de AVRO.

3 REACTIES

  1. Even ter aanvulling . In 30’er jaren moest iedere werkloze Amsterdammer bij toerbeurt in het Amsterdamse Bos werken. Hiervoor moesten ze 3m3 grond per dag verzetten en kregen ze 1 gulden per week extra boven op hun uitkering.
    Heel goed deze tentoonstelling. Ik heb nooit geweten dat er Joodse werkkampen in het bos waren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.