Het zou bloed aan de paal worden, waarschuwde VVD-fractievoorzitter Kees Noomen de leiding van de andere fracties in de gemeenteraad. Daarom werd de discussie over het reglement van orde voor de gemeenteraad haastig van de agenda voor de vergadering van de vroedschap afgevoerd.
Want verschillen van politiek inzicht mochten kennelijk niet in de openbaarheid worden uitgevochten. Men moest éérst kennelijk, wat de VVD betreft, het in achterkamers met elkaar eens zijn, in elk geval verrassingen vermijden in wat abusievelijk de lokale politieke arena heet. Geen van de andere partijen protesteerde.
Beloften
Kiezers moeten blijkbaar zo min mogelijk merken van politiek verschil van inzicht. Ja, in verkiezingstijd, een op marketing gericht strooien van beloften, ter wille van de omvang van de fracties. Helaas heeft men die kiezers nodig op de electorale markt. Maar na de verkiezingen worden burgers geacht weer vier jaar te zwijgen. Het is al lastig genoeg als het zoveelste plan voor woningbouw in de achtertuin van een Amstelvener stuit op diens protest.
Met uitzondering van de lokale partijen, zoals Burgerbelangen Amstelveen (bbA) en Actief voor Amstelveen (AVA), zitten in de gemeenteraad raadsleden die behoren tot de landelijke politiek. Persoonlijk heb ik niet de indruk dat de achterban daarvan zich druk maakt om wat er in Amstelveen gebeurt. Dat blijkt ook uit de plaatselijke verkiezingen voor de gemeenteraad. Wie landelijk voor een partij kiest, doet dat doorgaans ook plaatselijk. Dat ziet men ook in de lokale fracties terug, die groeien of krimpen met de landelijke uitslag mee.
Maar het is kennelijk niet de bedoeling dat men transparant het plaatselijke politieke strijdperk betreedt. In die zin heeft de Amstelveense politieke arena iets gemeen met de slogan tegen corona: Wij moeten het samen doen. Vier jaar lang althans….
Leve de transparantie Kees Noomen! 🤮🤮🤮🤮