Zaterdag (9 februari) vond de play-in van Concertina’s Accordeonorkesten weer in het Noorddamcentrum in Bovenkerk plaats, waar de Concertina’s ook zondag 17 maart spelen. Zaterdag dus het evenement jaarlijkse voor accordeonisten en een slagwerker uit het hele land. Onder leiding van dirigente Elly Meekel is de hele dag gewerkt aan een zeer divers repertoire van zes muziekstukken. De deelnemers hebben niet alleen samen muziek gemaakt, maar ook veel kunnen leren.

Het gaat bij een dergelijke muziekactiviteit nu eenmaal niet alleen om gezellig met elkaar een dagje musiceren. Diverse technische aspecten kwamen ook aan bod, zoals het spelen van diverse ritmes, staccato (heel korte noten) spelen en balgbeheersing. Verder werd het belang van luisteren naar elkaar veelvuldig de orkestleden ingepeperd.

Luisteren

In veel van de ingestudeerde stukken zit de melodie afwisselend in de diverse partijen. Dat betekent dat de spelers goed naar die andere partijen moeten luisteren. Want als de melodie door een andere partij gespeeld wordt, moet je zelf dus zachter spelen. En natuurlijk moet er ook nog exact gespeeld worden op de slag van de dirigente. Kortom, het was weer een intensieve, leerzame én gezellige muzikale dag.

Het orkest heeft tijdens de slotrepetitie bezoekers het eindresultaat laten horen. Veel deelnemers vertelden na afloop: ‘vandaag heb ik veel geleerd’ en gingen voldaan naar huis. Zondag 17 maart (14.00uur) zijn de Concertina’s dus weer te gast in het Noorddamcentrum. Het recreantenorkest verzorgt dan samen met het Meentkoor een voorjaarsconcert. Informatie over de Concertina’s is te vinden op www.concertinas.nl.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.