Een ‘Alliantie tegen Eenzaamheid’ startte de gemeente. Iedereen die een bijdrage wil leveren kan zich daarbij aansluiten. Volgens de gemeente is één op de tien Amstelveners ernstig eenzaam en is dat alleen door samen te werken te voorkomen of te  verminderen.

Dat vraagt om een bundeling van krachten van gemeente, ondernemers, bedrijven, sport, cultuur-, welzijn- en zorgpartijen, zeggen B&W. In de Amstelveense Alliantie tegen eenzaamheid wordt gewerkt aan het verminderen van eenzaamheid door organisaties en gemeente.

Langere termijn

Men leert van elkaar en van de nieuwste wetenschappelijke inzichten over eenzaamheid, het signaleren en herkennen van eenzaamheid bevorderen en samenwerken aan nieuwe oplossingen, is de redenering achter de alliantie. De gemeente zegt iedereen uit te nodigen die zich wil inzetten voor een langere termijn aanpak van eenzaamheid.

Wethouder Marijn van Ballegooijen (Zorg en Welzijn) zegt dat men door corona nu meer dan ooit met elkaar op afstand leeft, veel thuisblijft en daardoor de kans op eenzaamheid wordt vergroot. “Veel inwoners praten niet over hun eenzaamheid omdat ze zich schamen, waardoor eenzaamheid vaak onzichtbaar is”, zegt hij. “Eenzaamheid kan verschillende oorzaken hebben, zoals armoede, werkloosheid, een chronische ziekte of een beperking, mantelzorg geven, een overleden partner of iemands sociale vaardigheden. Er is daarom niet één eenvoudige oplossing tegen eenzaamheid. Het enkel organiseren van een leuke bijeenkomst is vaak niet voldoende: iemand die eenzaam is omdat ze altijd op haar man met dementie moet passen kan daar pas heen als er oppas is, terwijl iemand met depressieve gevoelens misschien meer heeft aan professionele hulp.”

Signaleren

Hij constateert dat er in Amstelveen veel initiatieven zijn om die eenzaamheid bestrijden. “Door samen te werken in de alliantie kunnen we meer bereiken: samen signaleren of een inwoner eenzaam is en samen kijken wat daarvoor de beste oplossing is. Ik hoop dat alle organisaties, bedrijven en personen die mee kunnen helpen om eenzaamheid te bestrijden zich aanmelden voor de alliantie.”

Welzijnsorganisatie Participe, vrijwilligerscentrale Amstelveenvoorelkaar en het jongerenwerk van de gemeente zijn al aangesloten bij de Alliantie tegen Eenzaamheid. Organisaties en personen die zich ook willen aansluiten, kunnen een mail sturen naar eenzaamheid@amstelveen.nl. Meer informatie op www.amstelveen.nl/alliantie-tegen-eenzaamheid

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.