“Wat ik zo leuk vind, is dat jullie helemaal uit te hart spreken en niet, zoals volwassenen, bij alles zich primair afvragen wat het kost”, zei wethouder Floor Gordon (Duurzaamheid) woensdag aan het einde van de vergadering van de kinderraad. Die heeft voor dit jaar milieu en natuur als thema gekozen. Zij vertegenwoordigen in feite diverse scholen van Amstelveen, waar zij kandidaat waren voor het kinderburgemeesterschap.

In november gaat die raad een excursie maken, zeg maar een werkbezoek, dat in overeenstemming is met dat centrale thema. Vorig jaar bezocht de voorgaande raad de kledingbank, want die had ‘armoede’ als thema gekozen. Deze sluit volledig aan bij de ambities op het gebied van duurzaamheid van de gemeente. Floor Gordon is de eerst verantwoordelijke daarvoor binnen het college van B&W. Ze zei met de suggesties van de kinderraad aan de slag te gaan. Al zijn die natuurlijk niet allemaal even bruikbaar. Maar sommige van de talloze suggesties die over de tafel kwamen, sluiten aan bij waar de gemeente al over denkt of mee bezig is.

De suggesties van de kinderen omvatten in feite twee hoofdstukken: Spelen in het groen (“Amstelveen moet groener worden”, vond er een) en Afval voorkomen en opruimen.  Ergernis alom over het zwerfvuil. Kinderen willen die wel opruimen, maar Gordon had op haar verlanglijst dat het er eigenlijk niet komt. “Als een kind zegt dat men het niet moet doen, gaan hun ouders daar vaak in mee”, wist de wethouder, die toejuichte steun voor haar streven naar duurzaamheid van kinderen te krijgen.

Poel

Afval rond de scholen tegengaan was een van hun speerpunten. En waarom wordt water verkocht plastic flesjes en zijn er niet gewoon waterpunten op alle scholen, vroeg een van de ‘raadsleden’. Een suggestie die overigens allang bij de gemeente speelt is het uitbaggeren van de Poel, waardoor men er zou kunnen zwemmen. Maar, zei Gordon, er is méér nodig om De Poel weer van zwemwater te voorzien. Zij raamde de kosten van alle noodzakelijke voorzieningen op 15 miljoen euro. De gemeente heeft die niet op de plank liggen, maar ook andere instanties, zoals Waternet, worden aangesproken. “Op verschillende ideeën die wij hier horen, kunnen wij verder bouwen.”

Telefoons

De kinderen wilden meer groen op plekken  waar gebouwen tegen de vlakte gaan. Maar ja, daar moeten vaak woningen komen. “Je kunt niet zomaar natuur maken op plekken van elk gesloopt gebouw”, besefte Gordon (D66). In elk geval kunnen de bestaande speelplaatsen groener worden, vonden de ‘raadsleden’. En waarom geen telefoons opladen op energie die verkregen wordt door zonnepanelen?  Ook moeten school- en buurttuinen meer met elkaar worden verbonden. Gordon liet wel doorschemeren dat zij voor het groener maken van de omgeving van scholen plannen heeft. En meer ruimte voor dieren, te beginnen bij vlinders en insecten, heeft zij ook op haar verlanglijst.  “Als jullie daar ideeën over hebben hoor ik die graag.”

Camera’s

Een van de jongens vond dat er meer cameratoezicht moet komen om degenen die voor zwerfvuil zorgen te registreren. Van een heel andere orde waren de survival lessen op school en vervolgens in de natuur, afval beter op school scheiden en niet langer eten en drinken op het schoolplein. Ook wilde men de prullenbakken op de scholen leuker maken. “Het is niet aantrekkelijk nu om iets daarin te gooien”, vond Lisa. En bij de avondvierdaagse moet een speciale prijs komen voor de school die het meeste afval heeft opgeruimd, luidde een andere suggestie. Een andere was dat de afvalbakken op straat dicht moeten van boven, omdat vogels er nu al pikkend een puinzooi van maken.

1 REACTIE

  1. Het valt wel op dat de vragen en suggesties van deze kinderraad wonderwel overeenkomen met die van de gemeente, maar ik zie niets over het organiseren van een kinderclub in bijvoorbeeld de Bolder of een skatebaan in Westwijk. Dit zijn toch ook typisch zaken waar een kinderraad zich bezig mee kan houden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.