Burgerraadslid Wil Roode van de SP heeft een onderscheiding van de FNV gekregen. Als kaderlid bij FNV Uitkeringsgerechtigden kreeg zij het ‘Zilveren Schouderklopje’ als waardering voor haar inzet voor ‘een rechtvaardige behandeling van mensen in armoede met een bijstandsuitkering.’

Over die materie is zij ook actief in de raadscommissie Burgers & Samenleving en stelt de SP méér mondelinge en schriftelijke vragen in de gemeenteraad dan andere politici op het gebied van het sociaal domein. Overigens soms tot ergernis van B&W en andere fracties in de gemeenteraad.

Onbaatzuchtig

Maar voor regiocoördinator en vorige winnaar van de wisseltrofee Ron van Baden, die haar de prijs overhandigde, was duidelijk voor enige irritatie geen plaats. Volgens hem strijdt Roode voortdurend voor mensen die door regels en bureaucratie dreigen vermorzeld te worden. “Totale onbaatzuchtigheid en menselijkheid tekenen haar”, zei hij in een toespraak bij de uitreiking. Zij staat naar zijn mening ook voor solidariteit en zorgt er voor dat mensen vrij worden van “dwang en obstructie in ontmenselijkte systemen”. Volgens hem zijn mensen als Roode ‘goud waard’ en hij sprak zijn afschuw erover uit dat op mensen als zij de aanval wordt geopend.

Weerstand

Zonder de gemeente, de politiek en de wethouder voor het sociale domein in Amstelveen te noemen, constateerde Van Baden dat Roode ook weerstand ervaart van degenen die haar inzet voor minima zien als een aanval op hen. In Amstelveen is een van haar vele wapenfeiten dat zij voorkwam dat een uit Amsterdam verhuisde vrouw nabetaling voor pleegzorg moest terug betalen. Ook de rechter vond dat niet terecht en veroordeelde Amstelveen.

Demonstraties

Door Corona was de trofee te lang in de huiskamer van de vorige winnaar blijven staan. Bijstandsgerechtigden en andere minima kennen Roode inmiddels als iemand die naast hen staat en onder meer haar netwerk daarvoor gebruikt. Zij was ook de spil van diverse demonstraties, o.a. voor het gemeentehuis, die de SP en FNV samen organiseerden.

6 REACTIES

  1. Hartelijk gefeliciteerd, Wil Roode, met deze terechte en welverdiende erkenning!

    Dat b&w, raadsleden en ambtenaren van Amstelveen zich vaak aan u ergeren, bevestigt alleen maar tot uw aanbeveling. Uw inspanningen zijn helaas noodzakelijk.

  2. Voor het broodnodige tegenwicht heb je inderdaad types als mevr. Roode nodig. Ik snap dat dat niet altijd in dank wordt afgenomen door B&W en sommige collega-raadsleden. Gezien de samenstelling van het college is dat wel nodig. Niet omdat ik ook lid ben van haar club, maar omdat het gewoon goed is voor het functioneren van de democratie. Daarnaast heeft zij de gemeente behoedt voor diverse sociale misstappen wat voor de rechter is bewezen. Eigenlijk moeten ze haar daar uiteindelijk dankbaar voor zijn. Het houdt ze tenminste scherp in een raad die in overgrote meerderheid B&W volgt als een stelletje makke schapen.
    Mevr. Roode hartelijk gefeliciteerd met uw “Zilveren Schouderklopje” en ik hoop dat uw politieke tegenstanders ook zo sportief zullen zijn om u te feliciteren met deze trofee.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.