“In Amstelveen betaal je voor het niet krijgen van informatie”, klonk in het tv-programma Lubach op Zondag. Lubach had het over het door het Amstelveens Nieuwsblad gemelde WOB-verzoek omtrent de herinrichting van het Oude Dorp, die 1600 tot 3200 euro bij de gemeente kostte.

Dat was volgens Lubach voor het weglakken van gegevens, zei hij. De Wet openbaarheid van bestuur (WOB) is een voortdurend strijdperk voor ambtenaren tegen burgers, onder wie journalisten. Men mag dan in de gemeenteraad veel over transparantie praten, het is kennelijk niet de bedoeling dat openbaarheid regel wordt.

Lakken

Weglakken in stukken die het resultaat zijn van een WOB-verzoek is kennelijk de hobby van ambtenaren. Eigenlijk zou in democratie openbaarheid, ook zonder WOB, regel moeten zijn. Maar omdat de overheid wel praat over transparantie maar er geenszins naar handelt kwam de WOB er. En dáár wil men ambtelijk ook niet aan. Met het gevolg dat bijvoorbeeld alleen soms de woorden ‘de, het en een’ ongelakt over blijven. “Dit is informatie van de Tweede Kamer”, zei de vooral door de toeslagenaffaire bekend geworden Pieter Omzigt van het CDA, een document tonend dat bijna volledig door lak onleesbaar was geworden.

Geheim

Overigens bracht de lokale krant in Amstelveen als groot nieuws dat het weglakken niet gelukt was, waardoor onleesbaar gemaakte delen toch leesbaar waren. De redactie informeerde blijkbaar zelfs de gemeente, zonder het ‘onleesbare’ te publiceren. Blijkbaar was de journalistiek op een ambtelijke stoel gaan zitten.

Het is niet vreemd dat Amstelveen als voorbeeld van de ontembare drift van het geheim houden van informatie werd genoemd. Geheim is hier regel, openbaarheid uitzondering. Toen bleek dat Presidium en Agendacommissie van de gemeenteraad openbaar waren (wat geenszins werd gepubliceerd, dus waar niemand gebruik van maakte) werd ijlings de betreffende Verordening gewijzigd. Amstelveenblog.nl had namelijk interesse getoond voor een vergadering van het Presidium.

Illusie

Als de gemeente de gebruikelijke tarieven voor per WOB-verkregen documenten en her daaraan verwante weglakken blijft hanteren, komt er aardig wat geld bij haar terug van het nu in het Mediafonds gestopte geld. Want echte journalistiek staat kennelijk haaks op het geheim van de gemeente. Democratie is, bij absoluut gebrek aan openbaarheid (en communicatie uitsluitend als reclamemiddel), een illusie. En raadsleden houden dat, ambtenaren volgend, graag in stand.

Zie ook:  zondagmetlubachfan@gmail.com

3 REACTIES

  1. ‘Blijkbaar was de journalistiek op een ambtelijke stoel gaan zitten.’

    En wilde het Amstelveens Nieuwsblad misschien het contract met de gemeente niet in gevaar brengen. En alle andere contracten die BDU heeft met gemeenten.

    • Dat noemt zich nog de vrije pers, de waakhond van de democratie! Dit is toch de totale verkrachting van het woord journalistiek. Deze woordlakeien dienen toch een berisping te krijgen van de bond van journalisten en direct verwijderd te worden uit hun register als dit bestaat.

  2. Tja transparantie …………..

    In alle gevallen hebben de politiek verantwoordelijken in het gemeentehuis Amstelveen kennelijk nog niet de les geleerd die Mark Rutte na de toeslagen affaire in Den Haag, ogenschijnlijk althans, wel lijkt te hebben geleerd en in ieder geval als zodanig heeft uitgesproken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.