Zondag 16 april om half drie krijgt de buitenplaats Wester-Amstel een eigen tulp. Burgemeester Tjapko Poppens doopt dan de variëteit tulipa ‘Wester-Amstel’.

Deze roze tulp met een lichte rand en een licht oranje binnenblad staat inmiddels al in volle bloei in de tuinen van de buitenplaats.

Bollengronden

Naar verwachting wonen honderd gasten de vrolijke doop bij, onder wie kweker Jan Ligthart, naamgever van de tulp Thomas Wals en de vrienden van Wester-Amstel. De Wester-Amstel tulp werd tien jaar geleden geboren op de Noord-Hollandse bollengronden bij Den Helder. Kweker Ligthart bracht via selectie en veredeling een nieuwe variëteit tot stand.

Vertrouwen

Vorig voorjaar kreeg men het vertrouwen dat de nog naamloze tulp een succes zou kunnen worden. De naam werd vervolgens gegeven door Wals, managing partner van het MKB Fonds, dat op Wester-Amstel kantoor houdt. Die verwierf dat recht bij de benefitveiling van het jaarlijkse Amsterdam Diner voor het AIDS-fonds. Door een winnend bod zag Wals kans bij te dragen aan zowel de wereldwijde bestrijding van de HIV-epidemie als aan buitenplaats Wester-Amstel.

Tuinontwerp

Tuinontwerper Saskia Albrecht adviseerde namens de Stichting Tulp Festival Amsterdam bij de keuze, de kleur en de naamgeving van deze nieuwe tulp. Het Tulp Festival geeft Amsterdam jaarlijks in april kleur met honderdduizenden tulpen in kuipen en schalen, onder het motto ‘een tulp voor iedere Amsterdammer.’ Met de ‘Wester-Amstel’ tulp voegt die buitenplaats zich in de eeuwenoude Hollandse traditie om nieuwe tulp-variëteiten te kweken en te vernoemen naar prominente personen of plaatsen.

Traditie

Deze traditie startte rond 1600 toen de grootschalige tulpenkweek in de Republiek der Zeven provinciën. Sindsdien zijn ruim 8.000 variëteiten gekweekt en van een naam voorzien. De Koninklijke Algemeene Vereeniging der Bloembollencultuur registreert nieuwe variëteiten nauwgezet.

Wester-Amstel

Het rijksmonument Wester-Amstel is een 17e eeuwse buitenplaats, gelegen aan de Amstel, midden in het groene Amstelland, omringd door de stad. Het was toen en nu de perfecte manier om aan de drukte van de stad te ontsnappen. Het park is het oudste groene monument van de gemeente Amstelveen en is opengesteld voor het publiek.

MKB Fonds

MKB Fonds participeert in gezonde en volwassen (familie)bedrijven in Nederland en beheert momenteel vier gesloten fondsen met een totale waarde van circa € 100 miljoen. Voor meer informatie: kijk op www.mkb-fonds.nl of neem contact op met Tess Rijntjes via t.rijntjes@mkb-fonds.nl.

Stichting J.Ph.J.F.Lissone

De familiestichting ‘ J.Ph.J.F. Lissone’ is eigenaresse van Wester-Amstel. Lissone kocht Wester-Amstel in 1900 met het fortuin dat hij verdiende met het eerste Nederlandse reisbureau. Stichtingsdoel is de instandhouding van de monumentale buitenplaats Wester-Amstel.

De ruim 30 vrijwilligers en 300 donateurs van de Vrienden van Wester-Amstel (ANBI) zorgen voor de publiekstoegang tot tuinen en park, het onderhoud van de tuinen, en de organisatie van concerten en evenementen van Wester-Amstel. Meer informatie via www.wester-amstel.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.