Wat het rechtse Amstelveen met de linkse broer Amsterdam gemeen heeft, is dat beide in 2040 van het gas af willen. Landelijk denkt men pas in 2050 zover te zijn, maar de hoofdstad loopt daar graag tien jaar op vooruit, met Amstelveen, waar de VVD de grootste fractie is, in haar kielzog.
Amstelveen gedraagt zich dus eigenlijk als het rechtse stadsdeel van een verder links bestuurde hoofdstad, die trouwens qua inwonertal een dorp tussen andere wereldsteden lijkt. Er wonen bijvoorbeeld in Boedapest net zoveel mensen als in Amsterdam, Den Haag en Utrecht bij elkaar, om over grotere wereldsteden met tientallen miljoenen mensen maar niet te spreken.
Negen miljard
De VVD neemt in Amstelveen kennelijk een ander standpunt in dan haar partijgenoten in Amsterdam. Stijn Nijssen van de hoofdstedelijke VVD-fractie vroeg wat die tien jaar eerder nou eigenlijk kosten. De GroenLinkse wethouder Marieke van Doorninck liet daarop nu eindelijk weten dat het verschil negen miljard euro met zich meebrengt. Omgerekend naar Amstelveen, met nu al meer dan een tiende van de Amsterdamse bevolking en straks – als B&W hun zijn krijgen – mogelijk 135.00 inwoners komt dat op een miljard neer. Dat zijn ‘additionele maatschappelijke kosten’ zei Van Doorninck. Nijssen, die al twee jaar zeurt om een antwoord op zijn vraag te krijgen, is daar wel van geschrokken. “Negen miljard is volkomen onverantwoord”, zei hij tegen de Telegraaf.
Dreun
Daar komt nog bij dat de economie zowel in Amsterdam als Amstelveen – trouwens in heel Nederland – een enorme dreun krijgt door de met de dertiger jaren van de vorige eeuw te vergelijken coronacrisis. In Amstelveen hoort men wel over duurzaamheid praten, maar niet over het daaraan verbonden prijskaartje. Dat komt natuurlijk, hoe dan ook, bij de inwoners terecht. Het fonds ‘sparen vooraf’ lijkt om die miljard op te hoesten te weinig. De vraag lijkt gerechtvaardigd of dat geld in feite helemaal voor die zogenoemde energietransitie is bestemd.
Fossielvrij
Amstelveen wil in 2040 volledig ‘fossielvrij’ zijn en in de eerste wijken al in 2030. Volgend jaar zou de gemeente de wijken aanwijzen die als eerste van het gas af moeten. Maar B&W vinden wel dat er om in 2040 de klus al geklaard te hebben het sneller dan tot nu toe met de verduurzaming moet. Dat bleek vorig jaar uit een zogenoemd voorbereidingsprogramma.
Wijken
Welke alternatieve energie er dan in die wijken komt, is nog niet bekend. Voor elke wijk komt er een zogenoemd uitvoeringsplan, dat er act jaar voor Zo’n plan moet er acht jaar voor de einddatum van de transitie in een wijk liggen. Om in 2030 de eerste wijken aardgasvrij te hebben, moeten eind 2021 de eerste uitvoeringsplannen klaar zijn. Nieuwbouw vindt al plaats zonder aansluiting op het gasnet en de gemeente poogt huiseigenaren te bewegen tot isolatie en elektrisch koken. Over hoe elektriciteit, waaraan toenemende behoefte bestaat, zwijgt de gemeente evenzeer als de Rijksoverheid en de energieleveranciers. Volgens haar moet iedereen indien zijn woning dat toelaat aan de zonnepanelen, waarvoor een goedkoop inkoopprogramma bestaat en de investering zou na jaren terugverdiend worden.
Amstelveen is naar mijn idee niet het ‘rechtse stadsdeel’ van Amsterdam, maar eerder het ‘minder linkse’ stadsdeel. Want rechts is VVD Amstelveen -en overigens ook de landelijke VVD- al lang niet meer. De VVD (Amstelveen) is verworden tot Groen Links Light, die zich door haar coalitiepartners in allerlei milieudoelstellingen heeft laten rommelen en daarin ook haar kiezers heeft meegesleurd. Het is misschien een groot woord, maar ik vind het ernstig lijken op kiezersbedrog. Nog niet zo lang geleden sprak de fractievoorzitter van de VVD Amstelveen eens de woorden: “De VVD heeft Groen Links links ingehaald”. Ze zijn meer bewaarheid dan hij wellicht zelf -en ik denk nogal wat VVD kiezers- zou wensen.
En oh ja, de energievoorziening? Na een bijeenkomst in Elsrijk in september vorig jaar, waar ook werd gevraagd naar de vervangende energievorm en vooral ook het kostenplaatje, is het ernstig stil gebleven. Misschien dat daarom de geplande vervolgbijeenkomst van afgelopen december niet is doorgegaan, want wat moet je zeggen als je geen antwoord hebt nietwaar?
Kunt u mij eens de definitie van links en rechts in de politiek geven, omdat naar mijn mening deze termen volkomen achterhaald zijn. Alles loopt tegenwoordig door elkaar heen, waarbij de laatste 40 jaar het Neo liberalisme min of meer de hoofdstroming is geworden, hoewel men daar nu ook steeds meer wat nadelen van inziet.
Volgens Johan Bos wordt de Amstelveense politiek in allerlei milieudoelstellingen gerommeld. Daarbij moet men eerlijkheidshalve wel bedenken dat die doelstellingen al bijna 50 jaar achterstallig zijn. Al in 1972 was immers al duidelijk dat toename van vervuiling, verspilling, uitputting en opwarming door ondoordachte ‘economische groei’ zou leiden tot crises op allerlei gebieden. De kosten van één zo’n crisis tgv ongeremde mobiliteit worden nu pijnlijk duidelijk.
Het zal wel, maar het is natuurlijk niet realistisch dat een gemeente als Amstelveen in 10 jaar dan even er een miljard zou kunnen ( willen) inpompen.
Zeker niet als je je realiseert dat 100 miljoen voor een volledige ondertunneling van de A9 al te veel gevraagd was.
Ik begrijp niets van die bedragen, in welke periode die dan worden uitgegeven en uit welke pot dat geld komt.