Zes parkeerplaatsen meer komen er als reactie op protesten uit de buurt. Door er een gemeentelijk monument van te maken, blijft de Heilige Geestkerk aan de Lindenlaan en de klokkentoren staan. Dat is een deel van het bouwwerk. Er worden in hoogbouw 57 appartementen voor verkoop in de middenklasse gebouwd (dus geen sociale woningbouw) op de plek van de wel te slopen dagkerk en de pastorie aan de Haagbeuklaan. De buurt heeft vooral over te verwachten parkeerdruk, toenemende verkeersdruk, mogelijke schaduw voor de overige woningen in de omgeving en het verdwijnen van groen geprotesteerd.
In totaal kwamen er 52 schriftelijke reacties bij de gemeente binnen. De projectontwikkelaar moet nu in opdracht van de gemeente meer parkeerplekken maken. Ook werd extra onderzoek gedaan naar mogelijke schaduwwerking op gevels van huizen aan de Haagbeuklaan, maar of omwonenden daarmee tevreden zijn leert de toekomst. B en W sturen een aangepaste startnotitie, de bezwaren en de antwoorden daarop naar de gemeenteraad.
Woonbalans
Volgens de gemeente dragen de koopappartementen mét zelfbewoningsplicht bij aan een ‘betere woonbalans in Keizer Karelpark’, maar zegt wel begrip te hebben voor de storm van protest uit de buurt. “We willen ons woningaanbod vergroten én rekening houden met de omgeving. Dat is passen en meten”, zegt wethouder Floor Gordon (ruimtelijke ordening). Naar haar mening kan een mogelijk nieuwe maatschappelijke functie van het leegstaande kerkgebouw ook bijdragen aan de sociale samenhang in de wijk. “Nieuwe aanplant van heesters en bomen zorgt voor behoud van groene kwaliteit”, zegt ze.
Overigens zal door verdichting zowel het aantal woningen als werklocaties verder toenemen. Amstelveen denkt naar 125.00 á 130.00 inwoners te groeien, dat is een uitbreiding van de bevolking van rond de 44%, terwijl en nu al woningnood heerst.
Parkeren
In plaats van 60 worden er nu 66 parkeerplaatsen aan het plan toegevoegd. Volgens de gemeente blijkt uit een parkeerdrukmeting dat de algemene parkeerdruk kan worden opgevangen.
Groen
Ook groen was veroorzaakte protest uit de buurt. Omwonenden zagen op schetsen dat er alleen gras langs de sloot komt. Maar later bleek die schets fout, volgens de gemeente. ‘Er komt gevarieerde beplanting in wisselende hoogten. Zo houdt de ontwikkelaar rekening met het uitzicht van de bewoners aan het Zomerlindepad en ook met het uitzicht van toekomstige bewoners.’
De glas-in-lood ramen van de dagkerk, die dus wordt gesloopt, krijgen een nieuwe plek in het kerkgebouw of het appartementencomplex.
Nou als er wel gewone soc woningbouw zou worden gepleegd in onze gemeente zou dit chocoladeletters in de Telegraaf waard zijn.