Terwijl zij de ene na de andere collectieve aanbesteding voor zonnepanelen organiseert, zegt de gemeente ook dat er nu in Amstelveen steeds meer groene daken en gevels komen, dankzij de subsidieregeling Groen. In 2016 stelde de gemeenteraad er al twee ton voor beschikbaar, maar vrijwel niemand maakte daarvan gebruik. Dat duurde drie jaar lang. Op 1 mei vorig jaar bleek pas € 15.000 van het geld te zijn uitgegeven.
De gemeente heeft toen de voorwaarden waaronder men een bedrag kon ontvangen verruimd. En zij spreekt nu van een ‘stormloop’, omdat van het beschikbare geld in totaal in krap negen maanden € 110.000 is uitgegeven.
Wat blijft is natuurlijk de realiteit dat een dak nu eenmaal niet zowel door planten als door ook gesubsidieerde zonnepanelen in beslag kan worden genomen. Waarschijnlijk daardoor is de regeling ‘Groene Daken’ vorig jaar veranderd in ‘Groen op Gebouwen’, waardoor ook de gevels meer in het zicht kwamen. Van de na drie jaar nog steeds beschikbare 185.000 euro is de laatste maanden dus ongeveer 110.000 euro aangevraagd of uitgekeerd. De regeling loopt tot eind 2022 of tot het geld helemaal op is. Er is nog 75 mille te vergeven.
Helft
Men krijgt van de gemeente de helft van de werkelijk gemaakte kosten terug, met een maximum dat in de nieuwe regeling vastgesteld is op 25 mille, in plaats van de vijftien mille die voorheen gold. Voorheen kon men slechts dertig procent terug krijgen. In de nieuwe regeling zijn ook de oppervlakten waarover subsidie wordt verstrekt in diverse categorieën vergroot en een vereiste is niet meer dat een erkend hovenier bij kleinere oppervlakten is vereist. Die specialist komt pas in beeld bij 50 vierkante meter.
Buren
“Om te voldoen aan het vereiste minimum van 15 vierkante meter, kunnen inwoners ook samen met andere Amstelveners, bijvoorbeeld hun buren, een aanvraag doen voor een groen dak”, zegt wethouder Floor Gordon (groen en duurzaamheid). Volgens haar loopt de subsidieregeling, die ook geldt verticale tuinen, voor nu als een trein.
Argumenten
Gordon herhaalt maar weer eens de argumenten die voor groene gebouwen pleiten en die ook in de moties van de gemeenteraad, waardoor de regeling er kwam, werden genoemd. Groene gebouwen zijn volgens de wethouder en de raad goed voor de biodiversiteit en het milieu. Zij filteren fijnstof uit de lucht en zetten CO2 om in zuurstof.
Bovendien wordt door bijvoorbeeld Sedum-beplanting aan te brengen op een uitbouw of schuur het zicht erop mooier, zegt de gemeente. ‘Dankzij de isolerende werking kan het groen op daken ook zorgen voor lagere energiekosten. Het horizontale en verticale groen kan ook bijdragen aan het verbeteren van het leefklimaat in huis. Door de vegetatie daalt in de warme zomermaanden de binnentemperatuur met een paar graden en blijft het in de wintermaanden warmer.’
Combinatie
Volgens de gemeente kan een groen dak wel worden gecombineerd met zonnepanelen. Overigens blijft de werkelijkheid dat men op een plek maar één van de twee kan aanbrengen. Maar volgens leveranciers van planten, kunnen die worden aangebracht rondom zonnepanelen (die dan in mindere mate moeten worde geplaatst). ‘Het koelende effect van de dak begroeiing heeft een gunstig effect op zonnepanelen wat het rendement kan verhogen met 5 procent’, zegt de gemeente. Meer informatie over de regeling op www.amstelveen.nl/groenopgebouwen
Een beetje raar dat men deze subsidie ook kan gebruiken voor schuurtjes. Ik heb altijd gedacht dat die groene daken een tweeledig doel dienden, namelijk meer groen, maar ook minder energieverbruik, want in de zomer brengt het verkoeling en in de winter isolatie in huizen. Dat laatste lijkt mij bij schuurtjes toch onzin?