De gemeente wil met een nieuwe aanpak, habitatmanagement genaamd, rattenoverlast, die toeneemt wegens het landelijk verbod op gif, voorkomen. Die richt zich nu op het voorkomen van ratten in plaats van het bestrijden.

In heel Nederland neemt de rattenpopulatie de laatste jaren toe.

Operabuurt

Een belangrijke reden hiervoor is de strengere regelgeving sinds 2023 rondom het gebruik van rattengif. Daardoor is directe bestrijding veel moeilijker geworden. De gemeente gaat daarom over op een nieuwe aanpak, namelijk habitatmanagement, om de belangrijkste oorzaken van rattenoverlast weg te nemen. De gemeente heeft, samen met het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD), in de Operabuurt en het Augustinuspark deze nieuwe aanpak getest. Na een risicoscan werd in de wijken rattenactiviteit aangetroffen bij ondergrondse en bovengrondse afvalcontainers vooral in de buurt van dichtbegroeide groenstroken. Ook bleek dat er overdadig veel voedselaanbod was voor ratten, omdat mensen voer voor vogels strooien of etenswaren naast afvalemmers laten liggen. Daarnaast werden er schuil- en nestelplekken gevonden, zoals gaten in funderingen of kapotte rioleringsbuizen.

Fixi

De gemeente zegt lessen te hebben getrokken uit de onderzoeken in de Operabuurt en het Augustinuspark. Daarom gaat zij de afstemming en samenwerking intern tussen verschillende afdelingen verbeteren en ook met externe partijen zoals woningcorporaties. Maar verder wil de gemeente meer voorlichting geven, in de hoop dat die leidt tot bewustwording bij inwoners. Zij krijgen voortaan, bij een rattenmelding via het meldsysteem Fixi, persoonlijk advies en voorlichting over wat zij zelf tegen de rattenoverlast kunnen doen. Het opruimen van voedselresten en het onderhoud van panden horen daar zeker bij.

 Risicogebieden

Volgend jaar gaat de gemeente in andere wijken aan de slag met het habitatmanagement: Meander, Nicolaas Tulplaan, Klaasje Zevensterstraat en de Carmenlaan. Ook wil zij prioritering van risicogebieden. In gebieden met een hoge prioriteit, zoals scholen en speelplaatsen, wordt snel ingegrepen; een lagere prioriteit moet het vooral doen met voorlichting en preventie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.