Zoals B&W is ook coalitiepartij de PvdA op dit niet voor een algeheel vuurwerkverbod, maar wel tegen het afsteken van knal- en gevaarlijk siervuurwerk. “Oud en nieuw moet een feest zijn voor iedereen”, vindt fractievoorzitter Esther Veenboer, die wel inziet dat er maatregelen nu onvermijdelijk zijn geworden. Volgens haar kunnen vuurwerkvrije zones aanvullend op de te nemen maatregelen worden genomen.

Esther Veenboer

Landelijk liep het mis bij de jaarwisseling en waren er meer slachtoffers dan vorig jaar. Ook Amstelveen was veel schade, hoewel de jaarwisseling als ‘relatief rustig’ werd omschreven. “Oud en nieuw wordt al jaren ontsierd door overlast, rotzooi en het ergste van alles: honderden slachtoffers van vuurwerk. Er zijn bedreigingen richting hulpverleners, wat onacceptabel is. Daar kwam dit jaar nog het onbeschrijfelijke drama met de flatbrand in Arnhem bovenop.”

De PvdA wijst er op dat verschillende burgemeesters en de Onderzoeksraad voor de Veiligheid ook bepleiten strenge maatregelen bepleiten.

Mocht het verbod voor een deel van het voorwerk onvoldoende zijn, dan sluit de PvdA op termijn een totaalverbod op al het vuurwerk niet uit. “We volgen de landelijke ontwikkelingen op de voet en laten ons informeren over vervolgstappen door met politie, burgemeesters en andere experts te spreken”, zegt Veenboer.

 

6 REACTIES

 1. PvdA graag vooraf heldere- en meetbare criteria benoemen wanneer er sprake zal zijn dat het beperkte vuurwerk verbod onvoldoende werkt. Dit om te vermijden dat ook dit dossier een speeltje wordt van de (locale) politiek.

 2. Het vreemde is dat ik in de hele discussie geen vuurwerkverkooppunt aan het woord hoor. Het is in alle media een eenzijdig verhaal. Ook in de Amstelveense media is totaal geen sprake van hoor en wederhoor.

  • Ik denk dat u daar gelijk in hebt. Men name voor de kleine handelaar vormt de vuurwerkverkoop juist iets waarmee hij de maanden met een lage omzet doorkomt. Ik denk aan de ijzerwinkels en fietsreparateurs, waarbij ik de nadelen van vuurwerk heus niet wil ontkennen.

 3. Bij een gedeeltelijk vuurwerkverbod moet bij iedere knal en bij iedere vuurpijl worden beoordeeld of die legaal of illegaal is. En dat terwijl ze in Amstelveen al zo’n moeite hebben met handhaving. Een totaalverbod lijkt dan de enige optie.

  De PvdA volgt de landelijke ontwikkelingen op de voet en laat zich over vervolgstappen informeren door met politie, burgemeesters en andere experts te spreken. Ik ben benieuwd of er ook naar bewoners geluisterd zal worden.

  • Waarbij App maar voor het gemak vergeet, dat er bij vuurwerk voor- en tegenstanders zijn en ook nog mensen die het niets kan schelen.

  • Frank, waaruit blijkt dat ik dat vergeet? Ik ben om een aantal redenen tegenstander van particulier vuurwerk en dus voorstander van een totaalverbod. Handhaving is daar één van. Verder: Gevaar, hinder, luchtvervuiling, dieren, afval.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.