Een bezoeker van het drugspand aan de Koen van Oosterwijklaan 50, waarover schriftelijke vragen zijn gesteld door Actief voor Amstelveen (AVA) mag er drie maanden lang niet komen van burgemeester Tjapko Poppens. Die heeft de man een bezoekverbod opgelegd, schrijft hij aan de gemeenteraad.

Tjapko Poppens. Foto: gemeente Wijk bij Duurstede

“In overleg met politie en Openbaar Ministerie is de zaak inmiddels opgeschaald en heb ik een bestuurlijke rapportage ontvangen op basis, waarin ik aanvullende maatregelen heb genomen”, schrijft hij. Poppens heeft met buurtbewoners over de ontstane situatie gepraat. In die bijeenkomst werd hem duidelijk dat de woning al enige tijd overlast geeft en daardoor al eerder op last van de burgemeester drie maanden gesloten was. Daarna werd de situatie enige tijd beheersbaar maar sinds enkele maanden keerde de overlast in alle hevigheid terug in de vorm van onder meer bedreiging, diefstal, geluids- en verkeersoverlast. “Politie en gemeente hebben meermaals gesproken met de eigenaresse van de overlast gevende woning”, zegt de burgemeester. Maar die gesprekken resulteerden niet in verbetering, zodat nu volgens Poppens structurele maatregelen noodzakelijk zijn om de rust in de buurt terug te brengen.

Aso

Behalve een gebiedsverbod gedurende drie maanden voor een regelmatige bezoeker, die voor veel overlast zorgt, kreeg de eigenares een schriftelijke waarschuwing met als doel dat zij haar gedrag aanpast. Als zij zich hier niet aan legt de burgemeester haar een last onder dwangsom op, op basis van de zogenoemde aso-wet.

Intussen surveilleren ook politie en gemeentelijke toezichthouders, zichtbaar en onopvallend, enkele malen per dag in de buurt. ”Zij zijn ook bijna dagelijks in gesprek met buurtbewoners. Inmiddels is ook de voordeur van de betreffende woning gerepareerd met als doel dat bezoek niet meer via het achterpad de woning betreedt”, schrijft Poppens. Over de achteringang gingen onder neer de vragen van AVA.

Afspraken

Er zijn afspraken gemaakt met de bewoners over communicatie met gemeente en politie. Binnenkort praat de burgemeester opnieuw met hen en de gemeente houdt volgens hem de vinger aan de pols. Op 1 juli 2017 is de nieuwe Wet aanpak woonoverlast, ook bekend als ASO-wet, ingegaan. Voor bewoners lijkt de nieuwe wet de oplossing voor al hun burenproblemen. Dagelijks melden zich bewoners met overlastproblemen bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en vragen om hulp om hun gemeente in beweging te brengen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.