Met de eigenares van een nieuwe woning aan Westhove die er niet zelf ging wonen en daardoor niet voldeed aan de zelfbewoningsplicht trof de gemeente nu een betalingsregeling. Zij kreeg een boete van € 50.000, de eerste krachtens de nieuwe regeling, waarmee men beleggen in woningen wil tegengaan.

“Wij willen hiermee laten zien dat wij boetes altijd incasseren, maar dat we hierbij ook oog houden voor de financiële situatie waarin iemand verkeert”, schrijft wethouder Herbert Raat op zijn weblog.

Helft ineens
De eigenaresse liet de gemeente weten dat zij door de boete niet meer in het levensonderhoud van haar gezin zou kunnen voorzien. Nu betaalt zij ineens 27.000 euro en de rest in maandelijkse termijnen van 3000 euro.

Volgens Raat betekent de boete een kentering in het beleid van B&W. “We zijn niet eerder een procedure gestart betreffende de zelfbewoningsplicht.” De gemeente wel twee jaar met de zaak bezig geweest, want de eigenaresse weigerde de boete te betalen en de gemeente een schikking te treffen. De rechtbank gaf de laatste in december gelijk en oordeelde dat de huiseigenaar inderdaad niet heeft voldaan aan de in het koopcontract opgenomen zelfbewoningsplicht. “De Vereniging van Eigenaren (VVE) van Westhove heeft ons gesteund in deze zaak”, zegt Raat. “We hopen dat meer VVE’s alert zijn op dit soort ontwikkelingen.”

Geen verhuurobject

De zelfbewoningsplicht is in het leven geroepen om te voorkomen dat nieuwbouwwoningen als verhuurobject worden opgekocht, zegt Raat. Door de gerechtelijke uitspraak kunnen volgens hem meer koopwoningen voor (jonge) Amstelveners worden gebouwd.  Hij ziet in het vonnis ook een steun in de rug van zijn collega’s Floor Gordon (ruimtelijke ordening) en Rob Ellermeijer (wonen), die naar zijn mening bijvoorbeeld zelfbewoningsplicht kunnen hanteren bij de ontwikkeling van de 57 nieuwbouwappartementen aan de Haagbeuklaan. “De ontwikkelaar verplicht zich deze regel vervolgens aan de koper op te leggen.” Overigens geldt de plicht er zelf te gaan wonen maar voor anderhalf jaar na de oplevering.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.