Het college van B en W biedt de gemeenteraad nu het definitieve stedenbouwkundig plan, dat de ruimtelijke indeling bevat, en de financiële haalbaarheid, met mogelijke geldelijke risico’s, voor Nieuw Legmeer aan. Het stedenbouwkundige plan omvat de gebouwen, wegen, parken en andere voorzieningen die de gemeente op het huidige bedrijventerrein Legmeer wil realiseren. Overigens duurt het minimaal twintig jaar tot nieuwe wijk er staat. Naar verwachting beslist de gemeenteraad op woensdag 27 november over de plannen. De kosten worden nu geraamd op 150 miljoen euro.

Nieuw Legmeer wordt een ‘duurzame en groene wijk’, zeggen B en W met ‘een hogere woningdichtheid’ dan andere wijken.

Natuurinclusief

De wijk krijgt 21 deelgebieden en die worden in de komende tientallen jaren gefaseerd ontwikkeld, zegt wethouder Floor Gordon van Ruimtelijke Ordening. Volgens haar wordt de nieuwe wijk ‘toekomstbestendig’ en met een grote ‘samenhang’. Op basis van het stedenbouwkundig plan kan het college afwegen of een bouwproject voldoet aan de ruimtelijke kwaliteit en leefbaarheid van de wijk, zegt ze. “Het borgt samenhang tussen de verschillende te ontwikkelen deelgebieden en gaat in op thema’s als mobiliteit, klimaatadaptatie, energietransitie, gezondheid, leefbaarheid en natuurinclusief bouwen.”

Contouren

Eerst zou Nieuw Legmeer drieduizend woningen krijgen. Maar dat bleek volgens projectontwikkelaars financieel onhaalbaar. Het moesten er 4400 worden en veel kleiner van oppervlakte, waarbij hooguit twintig procent in het sociale huursegment valt. Het stedenbouwkundig plan schetst de eerste contouren, meldt Gordon. De Amstelveense identiteit met een groene opzet zal volgens haar herkenbaar zijn. “De wijk is zeer duurzaam, met dagelijkse voorzieningen, openbaar vervoer, zorg en recreatie op loopafstand. Een unieke toekomstbestendige wijk midden in de Randstad waarmee wij een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de woningnood in onze regio.”

Brede participatie

Volgens haar heeft er ook een ‘brede participatie’ plaatsgevonden, want voor de zomer kregen alle honderden grondeigenaren van het bedrijventerrein en ‘andere geïnteresseerden’ de mogelijkheid om feedback te geven op het plan en mee te denken over de inrichting van de nieuwe wijk.  Dat resulteerde in waardevolle reacties, zegt de gemeente. Die betroffen onder meer de beplanting, speelplekken, afvalvoorzieningen en de omvang van hoogbouw. ‘Deze onderwerpen worden verder uitgewerkt in het beeldkwaliteits- en het inrichtingsplan.’  Het stedenbouwkundig plan kreeg enkele aanscherpingen, maar de inhoud is grotendeels ongewijzigd, meldt de gemeente.

Omvangrijk en complex

Vooral de talrijke grondeigenaren op het huidige bedrijventerrein maken de bouw van de wijk nogal ingewikkeld, waarbij de gemeente vooral ‘een coördinerende rol’ heeft, zegt ze zelf.  Die bestaat eruit dat de uitgangspunten voor de ontwikkeling goed worden vastgelegd. De gemeente zegt verder geen geld te verdienen aan de transformatie van bedrijventerrein Legmeer naar een woon-werkwijk. Volgens B en W hebben die de ambitie een bijdrage te leveren aan het grote woningtekort en zij willen het voorzieningenniveau op peil houden. Overigens is de ambitie op de regio (en verder het land of buitenland) gericht en niet per se op Amstelveners, want de internationale stad moet groeien naar 110.000 inwoners.

Kosten

De gemeentelijke kosten om de transformatie mogelijk te maken bedragen ongeveer € 150 miljoen tegenover € 145 miljoen aan opbrengsten. Overigens zijn daarin niet begrepen de kosten van het verplaatsen van de gemeentewerf en het afvalbrengstation, de bouw van een basis- en VO-school, kruisingen in de omgeving en een langzaam verkeer tunnel onder de Bovenkerkerweg, alsmede en mogelijk voorinvesteren in parkeergarages en een warmtenet. De benodigde investeringen hiervoor kunnen worden verdeeld over de looptijd van de bouw van Nieuw Legmeer, zegt de gemeente. Gezien de complexiteit en de omvang van de transitie wil zij de risico’s voortdurend volgen via stevig risicomanagement. De gemeenteraad blijft daarbij volgens Gordon nauw betrokken en zal over iedere investering steeds een apart besluit nemen.

Beeldkwaliteitsplan

Na de besluitvorming over het stedenbouwkundig plan en de financiële leidraad volgt het beeldkwaliteitsplan. Dat is gericht op de uiterlijke kenmerken van de wijk. De vragen over de inrichting van de openbare ruimte komen ook hierin terug. Er komt ook een inrichtingsplan. Naar verwachting is het beeldkwaliteitsplan in het eerste kwartaal van volgend jaar gereed. Het uiteindelijke doel is om begin 2026 een omgevingsplan aan de raad te presenteren met onder meer regels voor de vergunningsaanvragen voor de bouw. Voorafgaand kunnen belangstellenden te zijner tijd reageren op het ontwerp omgevingsplan.

1 REACTIE

  1. Het duurt minimaal 20 jaar voordat die wijk er staat, want iedereen moet er nog zijn plasje over doen. Wat is dit voor een randzolen-beleid van de gemeente! We al 80 jaar woningnood en de laatste 15 jaar is die nog alleen maar erger geworden. Blijkbaar zijn de belangen van grondspeculanten en projectontwikkelaars belangrijker dan duizenden woningzoekenden. De overheid moet op dit punt de belangen van zijn burgers behartigen. Dat staat in de grondwet, maar dat zij al jaren van links tot rechts niet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.