In Museum JAN aan de Dorpsstraat werd donderdag de tentoonstelling van Jantien Jongsma (1965) geopend. Zoals directeur Marieke Uildriks terecht zei valt haar werk op doordat het de volkskunst, zoals borduren, verraadt en alle stadia van het leven in haar schilderijen zijn terug te vinden.

De expositie duurt tot 4 februari en is bijzonder aanbevelenswaardig.

Dagboek

In haar monumentale ‘Levensboom’ (foto) komen eigenlijk alle fasen van het leven  samen, maar het is ook de titel van de tentoonstelling. Zij ontwikkelde zich tot het vertellen van verhalen in beeld met gemengde technieken op papier. Haar werken zijn uiterst kleurrijk en laten zich in feite lezen als een dagboek in beelden. Jongsma is blijkbaar gebiologeerd door de levenscyclus. Soms zijn in haar werk als het ware de borduursteekjes zichtbaar.

Borduursteekjes

“Uiteindelijk leven we allemaal volgens een borduurpatroon”, is een gevleugelde uitspraak van haar. In de patronen van oude borduurwerkjes ziet ze een samenvatting van het leven, van traditionele dagelijkse taferelen van geboorte tot de dood, maar ook stambomen en de jaargetijden. ‘Zomer in de tuin’, is een van haar werken, die een tuinfeest voorstelt. Maar zij schilderde ook een ‘Plattegrond van middelbare leeftijd’. In de tentiinstelling is haar werk van de laatste vijftien jaar te zien. Eigenlijk komen in haar oeuvre verdrietige en vrolijke momenten voor. Zoals in het leven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.