Home Uncategorized ‘Lopend of fietsen naar school’

‘Lopend of fietsen naar school’

0
8

Fietsend op bakfietsen met de borden waarop te lezen stond ‘Amstelveen fietst, Amstelveen loopt’ openden donderdag twee wethouders de gelijknamige campagne. Frank Berkhout van Onderwijs (D66) en Herbert Raat van Verkeer (VVD) hadden ook kinderburgemeester Velorisa meegenomen, die inmiddels op het Keizer Karel College zit. Het doel van de ‘gedragscampagne’ is dat kinderen fietsend of lopend naar school gaan.

Het gebeurde allemaal op het schoolplein van de basisschool Westwijzer, waar mensen van Veilig Verkeer Nederland (VVN) de verzamelde kinderen toespraken en een lied uit de speakers klonk dat eigenlijk de campagne ondersteunde. Van de raadsleden was alleen Saloua Chaara (D66) er.

Onveilig

Ter introductie van de campagne knipte Velorisa een lint door, onder toeziend ook van de wethouders. Zij vond ook dat als ouders dan per se hun kroost naar school willen brengen daarbij wel de auto laten staan. Volgens de gemeente maakt de campagne deel uit van een langlopend programma op het gebied van de verkeersveiligheid rond basisscholen. Daar is het volgens Raat in de piekuren een chaos. Auto’s staan volgends hem absoluut fout en dubbel geparkeerd en het betekent een file om bij de school te komen. “Niet alleen levert dat onveilige situaties op voor de kinderen,  ook op langere termijn heeft het effect, omdat die niet meer leren fietsen naar school.”

Alle basisscholen

Met de campagne wil de gemeente ervoor zorgen dat er een nieuwe norm van naar school gaan ontstaat en kinderen alleen of door hun ouders gebracht lopen of fietsen. Berkhout herinnert zich dat hij lopend in zijn jeugd naar de basisschool ging en fietsend naar de middelbare school. Ook wordt aan alle basisscholen in Amstelveen het programma ‘De Veilige Schoolomgeving’ van VVN aangeboden, gefinancierd door de gemeente, die ook enkele infrastructurele maatregelen neemt met het doel de verkeersveiligheid rond scholen te maximaliseren.

Verandering

Wethouder Frank Berkhout zegt dat gedrag veranderen vaak moeilijk is. “Men handelt onbewust vaak op de automatische piloot. De autosleutels zijn zo gepakt als je dat gewend bent. Wij willen dit automatisme veranderen. Om dit voor elkaar te krijgen, hebben we alle partijen nodig. Veilig Verkeer Nederland doet mee, de gemeente, de scholen, de kinderen en, wij hopen, ook de ouders.” Onderzoek de auto vaak niet veiliger is dan lopen of fietsen. Binnen de internationale bevolking van Amstelveen is voor de fiets geen gebruikelijk vervoermiddel, vindt de gemeente. Met andere woorden: Expats pakken de auto. En dáár wil de campagne verandering in brengen via abris, posters en online aandacht op naar school lopen of fietsen, zodat meer bewustwording ontstaat van die alternatieven voor de auto. In ‘De Veilige Schoolomgeving’ kijkt VVN samen met ouders en de school naar de scholen en hun en hun locatie. Voorzitter Ben Westendorp van de plaatselijke VVN was er dan ook, naast medewerkers.

Basisschool De Triangel is de eerste school die deze week hiermee start. Er wordt komende jaren gewerkt aan de kwaliteitsverbetering van ruim 25 fietspaden en – kruisingen in Amstelveen. Zie ook: amstelveen.nl/veilignaarschool

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.