Ook Amstelveen heeft, net als andere gemeenten, ingestemd met andere plannen voor de de toekomst van de Amstelscheg. Dat deden ook waterschap en provincie Noord-Holland. Door bodem- en waterproblematiek, zoals extreme droogte en wateroverlast, toenemende recreatiedruk en stedelijke ontwikkeling was een aanvulling op de bestaande plannen nodig. Voor de toekomst van de Amstelscheg zijn keuzes gemaakt om de recreatieve mogelijkheden te verbeteren, om de kwaliteit van het landschap te behouden en te versterken, ruimte te maken voor water en voor het opwekken van energie. Deze keuzes zijn beschreven in het Toekomstkader Amstelscheg.

Amstelscheg is een belangrijk en waardevol gebied in de Metropoolregio Amsterdam, waar mensen wonen, werken, ondernemen en recreëren. 

Open

Het streven blijft gericht op een open veenweidelandschap. Dit vraagt om een verbetering van de inrichting van de kavels, sloten, oevers en de infrastructuur. Met mogelijkheden voor agrarisch natuurbeheer, een hogere biodiversiteit, betere waterkwaliteit en goede toegankelijkheid voor recreatie, zegt de Provincie.

 Toegankelijker

Nattere én drogere omstandigheden vragen om aanpassingen in de inrichting van het gebied, vindt zij. ‘Dan is het landschap beter voorbereid op drogere en hetere zomers afgewisseld met periodes van veel water. Het toekomstkader beschrijft maatregelen voor een rijker en (bio)divers landschap dat beter bestand is tegen extremere weersituaties.

 De Amstelscheg is een belangrijk recreatiegebied voor mensen uit de stad. Het toekomstkader beschrijft de mogelijkheden voor verbetering van fiets- en wandelpaden en concentratie van recreatie zodat er genoeg rustgebieden voor natuur en ruimte voor landbouw blijft. ‘Zo is recreatie in balans met de natuur, de bewoners en ondernemers in het gebied’, meldt de Provincie.

Duurzame toekomst

Het Toekomstkader Amstelscheg is een aanvulling op het bestaande Gebiedsperspectief Amstelscheg. Dit kader en de actuele ontwikkelingen vormen de basis voor de vernieuwde uitgangspunten. Hierbij is vanuit het recreatieschap Groengebied Amstelland en de lopende gebiedsprocessen in de Amstelscheg input verzameld.

Gemeenten Amsterdam, Amstelveen en Ouder-Amstel, het Waterschap Amstel Gooi en Vechtstreek en de provincie Noord-Holland gaan samen met het gebied aan de slag met het uitwerken en uitvoeren van het kader voor een duurzame toekomst van de Amstelscheg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.