De Dorpsraad (DR) van Nes aan de Amstel steunt het de ‘veenzuil’, een project van Hans Noltes voor de Bovenkerkerpolder. Zo komt er toch iets goeds uit de viering van het zestigjarige bestaan van de naam Amstelveen. In de diverse wijken was het gewoon aanleiding voor een feestje, maar de Nessers besloten er een door de gemeente gesubsidieerde discussieavond van te maken over het thema boeren in de polder en de wens om nieuwe woningen voor woningzoekenden te bouwen.
Daar sprak Noltes, schrijver van het boek ‘Bovenkerkerpolder: open, stil, groen en duurzaam’ over een soort monument voor de veenwinning.
Historie
De DR vindt de zuil een goede manier om de Amstelveense historie van de vervening over het voetlicht te brengen en zo het aspect ‘veen’ in de naam van Amstelveen te benadrukken. De sculptuur past naar de mening van de DR geheel in de gemeentelijke publiekscampagne ‘Amstelveen 60 jaar’ en doet recht aan het doel ook nieuwe generaties deelgenoot te maken van de geschiedenis van het veen en de polder en bewust te maken van het feit dat ‘we onder zeeniveau wonen’. De dorpsraad schrijft een ondersteunende brief aan de gemeente, laat zij weten en wil meedenken over de locatie en omvang van ‘de zuil’. “Die moet niet te kolossaal worden, passen in de polder en aantrekkelijk zijn voor een bezoek met het hele gezin.”
Dijkverbetering
Overigens zijn de dorpsraadsvergaderingen, die altijd op dinsdagavond werden gehouden, verhuizen naar de donderdagavond (20.00 uur). Maar niet op 10 oktober. Dan begint de avond al om 19.30 uur, want dan begint de raad met een
informatiebijeenkomst over de dijkverbetering (Schipholdijk Zuid) in Dorpshuis de Nesse. Inloop vanaf 19.15 uur. Walter Tromp van het Waterschap AVG (Amstel, Gooi en Vecht) en Paul Gilissen van de gemeente zullen de stand van zaken toelichten. De aanbesteding loopt en men verwacht dat in het eerste kwartaal van 2025 wordt gestart met de werkzaamheden. De tekeningen met ook de voorstellen voor de weginrichting worden binnenkort vastgesteld. Die zullen worden gepresenteerd zodat bewoners van de Nes en de DR er nog vragen over kunnen stellen en suggesties kunnen doen. Dit betreft vooral de snelheidsbeperkende maatregelen, meldt de dorpsraad.
‘Groenkijkers’
Voorzitter Henk Boelrijk van de Dorpsraad kijkt in het informatieblad voor de Nes terug op zowel de film ‘De groenkijkers’ en de discussie tijdens de thema-avond. Vijftig jaar geleden studeerde hij in Deventer aan de Hogere Landbouw School. In de polder was zijn vader agrariër. Die was toen naar Hans Noltes’ boek ‘stil, groen en duurzaam’ en je hoefde niet naar de sportschool om calorieën te verbranden, zegt Boelrijk. “Het leven in de sloot was rijk en divers. Regelmatig moesten we de haak of de beugel even neerleggen om wat stekelbaarsjes en visjes uit het flap te bevrijden en ze terug in de sloot te zetten.” Er is heet wat veranderd in de hedendaagse polder, zegt Boelrijk verder. “Als ik met mijn kleinkind langs dezelfde sloten wandel, vind je geen waterplanten en kroos meer. Wel loopt de Amerikaanse rivierkreeft over je laarzen en kijken de reuze karpers je aan voordat ze hun weg in de troebele, lege en dode sloten vervolgen.”
Weidevogels
Ook zijn er minder weidevogels, denkt hij. De herriemakers zijn goeddeels verdwenen, die grote hoeveelheden mest achter lieten. “Mest? Wellicht kun je beter spreken over chemische afval als je ziet wat voor schade dit geeft aan de (kruidenrijke) grasmat. Ik verlang terug naar het gonzende geluid s ’avonds in de polder. Het gonzen van krekels en kikkers is bijna helemaal weg. Kunnen we nog terug? Kunnen we dromen dat onze kleinkinderen over 15 jaar weer wandelen langs prachtige groene sloten en begroet worden door talrijke weidevogels, kikkers en krekels. Ik denk Ja. Als we stoppen met vooral naar de boeren te wijzen en de exoten, de ganzen en kraaien, gezamenlijk als agrariërs, beschermers en instanties nu echt massaal gaan aanpakken. Er niet meer omheen draaien, niet meer vooruitschuiven maar beginnen en doen.”