In samenwerking met boekhandel Blankevoort verzorgt de zogeheten Denkersclub van Stadsdorp Elsrijk op dinsdag 15 oktober en woensdag 13 november zogenoemde Elsrijklezingen. Die beginnen om 20.00 uur en worden gegeven in Huis Elsrijk aan de Graaf Aelbrechtlaan 138 (gebouw van het Apostolisch Genootschap). Op 15 oktober speekt Myriam Mater-van Hulst over haar beleven van de Tweede Wereldoorlog in de Rodenburghlaan. Op 13 november blikt deskundige van dat land Frans VerhagenĀ terug op de Amerikaanse verkiezingen.
Myriam van HulstĀ (geboren 1931) kwam in 1938 op de Rodenburghlaan 25 wonen, samen met haar vader Jan, haar moeder Paula en haar twee zussen.Ā Haar moeder was joods, wat de drie dochters ook joods maakte.
āOntjoodstā
Met hulp van medisch antropoloog en huisvriend Arie de Froe werd de familie āontjoodstā. Moeder Paula overleed in februari 1945 in het ziekenhuis. Jan van Hulst en zijn drie dochters waren zelf toen inmiddels, na een Duitse inval, ondergedoken. Bij de presentatie van het boek āElsrijk in Oorlogstijdā op 25 april kwam Myriam Mater-van Hulst maar kort aan het woord. Zij heeft nog veel meer te vertellen. Voor haar inzet voor de educatie over de bezettingstijd kreeg zij op 26 april – de dag na de boekpresentatie – uit handen van burgemeester Femke Halsema een koninklijke onderscheiding (foto). Aanmelden graag via een email aan elsrijklezing@stadsdorpelsrijk.nl. Voor de Elsrijklezing worden geen kaarten verkocht. De toegang is gratis. Een vrijwillige bijdrage na afloop wordt zeer op prijs gesteldĀ en maakt toekomstige lezingen mogelijk.
Amerika
Het leek er tot voor kort op dat de Amerikaanse presidentsverkiezingen een gelopen race zouden worden voor de Republikeinen. Inmiddels is het politieke landschap veranderd en de uitslag ongewis. Hoe die ook uitvalt, enige duiding is wel nodig. Frans VerhagenĀ (1954) is journalist en publicist. Hij promoveerde in 2015 hij op een biografie van Charles Ruijs de Beerenbrouck, de eerste katholieke minister-president. Verhagen is veelzijdig, maar richt zich toch vooral op de Verenigde Staten, de samenleving, geschiedenis en actuele politiek aldaar. Vrijwel dagelijks houdt hij een blog bij over de nieuwste ontwikkelingen.
Verhagens nieuwste boek,Ā āDe Amerikaanse presidentā, verscheen een paar maanden geleden en gaat over het ambt van president van de Verenigde Staten, de machtigste persoon op aarde. De geschiedenis van de presidenten is de geschiedenis van Amerika, van 1789 tot nu, zegt hij in het boek. DatĀ isĀ naast een boeiende geschiedenis dan ook een naslagwerk in een tijd waarin de belangrijkste democratie van de wereld meer onder druk staat.
Over 80 jaar zullen overlevende Palestijnen vertellen over hun beleven van de Joodse verovering en bezetting van hun land. De geschiedenis herhaalt zich voortdurend met nieuwe hoofdrolspelers.
Wat de VS betreft: De belangrijkste democratie van de wereld staat onder druk van democratie. Beide presidentskandidaten staan aan de kant van Israƫl. Dit zal het aantal overlevenden van de oorlog in het Midden-Oosten sterk doen verminderen.
https://photos.app.goo.gl/BTttBfjjGrfXS9NH6
Hoe heeft u de gore lef om de Sjoah te willen vergelijken met wat nu met de Palestijnen gebeurt. Nu zijn beide partijen klootzakken die wederzijds terreurdaden uitoefenen.
Beter lezen, Frank. Oordeel met je verstand en niet met je vooringenomenheid. Je kunt dan zien dat ik de gewraakte vergelijking niet maak en dat je mij ten onrechte grof en beledigend toespreekt.
De lezing van mevrouw Mater gaat over haar beleven als joodse van de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Ik vind het navrant dat oorspronkelijke bewoners van Palestina soortgelijke ervaringen moesten (en nog steeds moeten!) ondergaan door een racistische en gewelddadige Joodse agressor, bezetter en onderdrukker. Het ‘Dat nooit weer’ gold niet voor Palestijnen. Zij en hun kinderen stierven en sterven en verhongeren nog steeds met duizenden. Daar komen nu nog Libanese burgers bij.
‘Dat nooit weer’ gold en geldt niet voor hen, door Joods toedoen. Ik vind dat lezingen over die pijnlijke actualiteit moeten gaan in plaats van over een tachtig jaar oude geschiedenis die nu in veel opzichten wordt herhaald.
Dit is mijn mening en het is vervelend dat je kennelijk lef moet hebben om die te uiten.