De schulden in Amstelveen nemen toe. Door vroeg inwoners te signaleren met enorme betalingsachterstanden en toepassing van schuldhulpverlening hoopt de gemeente steeds meer financiële zorgen van de bevolking sneller op te lossen. “Door in contact te treden kunnen we erger voorkomen”, zegt wethouder Marijn van Ballegooijen (foto).

Vorig jaar werden een kleine vierhonderd thuisbezoeken gedaan. Er waren zo’n tweeduizend signalen van betalingsachterstanden. In 2021 ging het nog om honderdvijftig thuisbezoeken en een kleine elfhonderd signalen.

Vroegsignalering

Overigens is sinds 2021 de zogenoemde ‘vroegsignalering’ wettelijk verplicht, waardoor leveranciers van vaste lasten steeds meer meldingen doen bij de gemeente. Die weegt wat het zwaarst is. “In de beslissing weegt een huurachterstand zwaarder dan een achterstand in de zorgverzekering”, legt Van Ballegooijen uit. “De contacten en fysieke bezoeken leiden ertoe dat we sneller een hulptraject kunnen starten. Mensen wachten namelijk vaak jaren voor ze zich bij de gemeente aanmelden omdat ze de weg naar hulp niet kennen of zich schamen. Tegen die tijd is de schuld al aardig opgelopen.”

 Schulden onder jongeren

De toename in thuisbezoeken vloeit voort uit gemeentelijk beleid betreffende de schuldhulpverlening. Door dat beleid zijn ook verscheidene projecten gestart om jongeren te helpen. “Er zijn bijvoorbeeld budgetlessen op scholen om jongeren bewust te maken”, zegt Van Ballegooijen over het lesprogramma Moneyways. Humanitas voert een programma uit waarbij jongeren door vrijwilligers preventief worden ondersteund bij hun financiële administratie.

Schuldenvrij

De gemeente is ook begonnen met een pilot om jongeren versneld uit de schulden te helpen. “Met Jongeren in Amstelveen Schuldenrvij (JAS) verbeteren we hun toekomstperspectief door ze te helpen schuldenvrij te worden”, zegt Van Ballegooijen. In de pilot koopt de gemeente de verschillende schulden af. De jongere heeft dan alleen de gemeente als schuldeiser. Deelnemers leveren een maatschappelijke bijdrage met een stage, waarin hun persoonlijke ontwikkeling centraal staat. Ook worden ze waar mogelijk begeleid naar werk, onderwijs of dagbesteding en worden ze gestimuleerd dit vol te houden. Aan het eind van het traject zijn ze schuldenvrij. In 2023 zijn tien jongeren begonnen aan JAS.

Ondernemers

Naar aanleiding van de motie ‘Een goede schuldhulpverlening voor zelfstandigen’ kunnen ondernemers sinds een aantal jaren ook bij de gemeente terecht voor schuldhulpverlening. “We hebben nu de kennis en expertise in huis om ook deze doelgroep te helpen als het nodig is”, zegt Van Ballegooijen. In 2021 hebben bijna 120 ondernemers zich gemeld voor hulp of advies. Vorig jaar waren dat er meer dan tachtig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.