Zuiver Vastgoed, die met toestemming van de gemeente drie villa’s wilde bouwen op grond van het voormalige café ‘De Zwarte Kat’, gaat er vanuit dat de gemeenteraad een wijziging van het bestemmingsplan voor twee huizen vaststelt. Eerder keurde de raad een bestemmingsplan goed voor drie villa’s, maar daar haalde de Raad van State een streep door, zich er op baserend dat er geen ontheffing was gevraagd van een provinciale verordening om het langs de Amstel een beetje groen te houden. De Dorpsraad (DR) van Nes aan de Amstel wil het geldende bestemmingsplan handhaven, die een horecabestemming voor de grond heeft.

Het bleek dinsdagavond, toen een delegatie van Zuiver bij de DR de plannen presenteerde van de projectontwikkelaar.

Zelfde standpunt

Horeca is volgens Zuiver uitgesloten, zoals ook een onderzoek volgens de projectontwikkelaar heeft uitgewezen, omdat er te weinig zou worden verdiend. Dat speelt op de achtergrond wel mee, gaf de ontwikkelaar toe. Bovendien wil de gemeente volgens de hem niet teveel horeca voor de pleziervaart langs de Amstel, omdat die voor drukte zou zorgen. Eigenlijk is Zuiver opnieuw begonnen aan de procedure, zei voorzitter Henk Boelrijk van de DR. Hij wees ook op de Bewonerscommissie van de buurtschap De Zwarte Kat, die tegen het verlies van de horecabestemming is en villabouw niet ziet zitten. “Ons uitgangspunt is min of meer hetzelfde”, zei Boelrijk. Hij voegde er aan toe dat een cultuurhistorisch perspectief zwaar voor het dorp weegt. Maar Zuiver Vastgoed stelde dat de plannen nu passen op de locatie. Ook de gemeente, waarmee de projectontwikkelaar naar eigen zeggen veel contact heeft, schijnt de verbeteringen ten opzichte van het vorige plan te zien. Als de procedure voorspoedig verloopt, denkt Zuiver dat de huizen er over twee jaar staan. De gemeente wil overigens de omgeving laten meepraten en huurt voor die vorm van participatie een extern bureau in.

Hoogte

Dorpsraadslid Frans van Vugt-Schmitz had vooral bezwaar tegen de hoogte van de gepresenteerde huizen. Die passen volgens hem niet in het bestemmingsplan en zijn veel hoger dan wat er stond, zei hij. Intussen heeft Zuiver een pand gekocht met een horecabestemming. “Dat wist u zeven jaar geleden ook”, werd de Zuiver-equipe voor de voeten geworpen. En volgens Boelrijk tilt de Dorpsraad zwaar aan de nostalgie en de historie. “Wat ons betreft is de Zwarte Kat doordrenkt met cultuur.” Volgens Jan Schaik van de Bewonerscommissie ademen de plannen een enorme toename uit van wat er stond. “Het bouwvolume is veel groter.” Boelrijk vroeg begrip van de aarzeling van de DR, onder meer ten zien van de hoogte van de bouw. Zuiver is overigens bereid in de plannen aanpassingen te doen.

3 REACTIES

  1. Ik zou wel eens een maquette of een beeldimpressie van alle kanten van de te bouwen villa’s in het landschap willen zien. En laat het alsjeblieft niet van die fantasieloze dingen zijn die Zuiver eerst op deze plaats had gedacht.

    Het door de gemeente met de haren erbij gesleepte argument dat de gemeente juist niet te veel horeca wil , slaat als een tang op een varken . Eeuwen is op deze plaats al een horecagelegenheid geweest, maar ja misschien gaat het ten koste van hun partijvriendjes in Overamstel of is dit weer het zoveelste bewijs dat de meerderheid van de gemeenteraad en B&W danst naar de pijpen van de projectontwikkelaars. Daar hebben de laatste wethouders zoals Raat , Floor , Ezlakai enz. al veel ervaring mee.

  2. Denk dat het goed is om te benadrukken dat de commerciële projectontwikkelaar er vanuit gaat dat het bestemmingsplan aangepast wordt. Dat is nog maar de vraag. De gemeente heeft nog nooit en antwoord gegeven op de vraag waarom het aangepast zou moeten worden. Het lijkt erop dat de winstmaximalisatie van de projectontwikkelaar zwaarder weegt dan het behoud van De Amstelscheg. Het huidige bestemmingsplan biedt voldoende aanknopingspunten voor een passende herinrichting die recht doet aan dit unieke stukje Amstelveen. Dit gaat niet om een woning erbij, dit gaat over hoe we De Amstelscheg achter willen laten voor onze kinderen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.