Vooral dankzij de geboden hulp tijdens de coronacrisis is Amstelveen nu de vriendelijkste gemeente voor het Midden- en Klein Bedrijf (MKB) in Noord-Holland. Dat blijkt uit een tweejaarlijks onderzoek van MKB-Nederland, gehouden onder 20.000 ondernemers in alle 355 gemeenten. Op de landelijke lijst klom Amstelveen 149 plaatsen en staat nu in de Top 10 (plaats 9).

Ondernemers spraken zich uit over het lokale ondernemersklimaat en waardeerden dat met rapportcijfer 7,7.

Dienstverlening

Daarmee kwam Amstelveen voor grotere steden, zoals Amsterdam en Haarlem. Voor coronadienstverlening krijgt Amstelveen een 7,7, wat goed is voor de landelijke zesde plaats. Het rapportcijfer weegt MKB-Nederland niet mee in de ranking, maar het heeft wel invloed op de tevredenheid van ondernemers, waardoor dat cijfer hoog uitvalt, zegt de gemeente.

Uit het onderzoek blijkt dat de tevredenheid over Amstelveen onder ondernemers ver boven gemiddeld zit. Ook dat bij s buiten de gemeente gevestigde ondernemers is bovengemiddeld. Zo oordeelde men ook over de gemeentelijke dienstverlening en het beleid voor het midden- en kleinbedrijf.

Lasten

Met een 7,8 werden de gemeentelijke lasten gewaardeerd. Ook dat was ver boven het gemiddelde, zegt de gemeente. ‘De ondernemer heeft daarbij het gevoel heeft waar voor zijn geld te krijgen. De hoogte van de lokale lasten zijn bij een hoog cijfer in overeenstemming met wat er voor geboden wordt aan voorzieningen.’

Wethouder Floor Gordon (Economische Zaken, foto) zegt ‘ontzettend trots en blij’ te zijn met het behaalde resultaat. Volgens haar worden de inzet van de gemeente voor het MKB en de samenwerking tussen de overheid en lokale ondernemers steeds beter zichtbaar en gewaardeerd. “Onze lokale ondernemers zorgen voor veel werkgelegenheid en leveren een belangrijke bijdrage aan een bruisende samenleving. In de coronatijd hebben we keihard gewerkt met ons Ondernemersloket om ondernemers die het moeilijk hadden zo goed mogelijk te ondersteunen”, zegt ze.  Ook is er volgens haar intensief overleg geweest met ondernemers- en brancheverenigingen. “We willen met de ondernemers samen blijven werken aan het verder versterken van het economisch ondernemersklimaat en uitdragen dat het goed ondernemen is in Amstelveen.”

Uniek

Directeur Darshan Sloot van de Ondernemersvereniging Amstelveen (OA) heeft het team Economische Zaken van de gemeente zich in de coronacrisis ingezet om de ondernemers te helpen. “Zo is een unieke MKB Noodlening ontwikkeld en een subsidie MKB Anderhalve Meter Maatregelen, waardoor bedrijven rekeningen van specifieke corona gerelateerde kosten konden indienen. Die regeling is uniek in Nederland en werd door veel gemeenten overgenomen. Een actie Ondersteuningsvoucher gratis advisering bedrijven is bijna gereed.”

Ze zegt dat haar vereniging, Koninklijke Horeca Amstelland en de Vereniging van Amstelveense Detailhandelsorganisaties betrokken waren bij een gemeentelijk lokaal herstelplan, waarbinnen een Stimuleringsfonds Lokale Economie van 750.000 euro werd ingesteld om ondernemers te helpen weer op te starten. “De titel MKB vriendelijkste gemeente van Noord Holland is bij de wethouder Economische Zaken en haar team daarom zeker op zijn plek,” vindt ze.

Op de website van MKB-Nederland is de top 100 van de landelijke ranglijst te vinden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.