“We moeten het samen oplossen”, zei Sanne Rovers aan het einde van de zaterdagavond. Zij was de regisseur van een eerder die avond vertoonde film over al decennia lang de natuur zoekende mannen die de toekomst somber inzien.  Rovers maakte deel uit van een panel, waarin de meningen duidelijk verdeeld waren. Landbouwers kijken nu eenmaal anders naar de natuur dan de klimaatfanaten.

“Als boer ben ik dagelijks bezig met de natuur”, vond de boer Bart Wesseling, wonend in de Bovenkerkerpolder, die volgens de Dorpsraad van Nes aan de Amstel de naam Nesserpolder verdient. Wesseling, ook panellid, is melkveehouder. Hij drong aan op het meer de ruimte krijgen voor zijn bedrijfsvoering. “Wij moeten elkaar accepteren, want irritatie werk niet mee, maar we weten nog steeds niet waar we aan toe zijn.”

Wonen

Met dat laatste doelde hij onder meer op de samenwerking van boeren met de gemeente, het Waterschap AGV en de Provincie Noord-Holland. Volgens voorzitter van de Dorpsraad Henk Boelrijk, die ook in het panel zat, blijven er voldoende agrariërs over in de PB, door hem liever Nesserpolder genoemd. De bedrijfsopvolging is goed geregeld en evenzo zowel de natuurbeschermings- als de agrarische activiteiten, zei hij. Maar wat de tegenstanders van bebouwing betreft, heeft de Dorpsraad een wat andere mening. Die vindt namelijk dat er huizen voor jongeren moeten worden gebouwd, opdat zij in Nes kunnen blijven wonen.

Weidevogels

De discussie over het klimaat kwam intussen niet uit de lucht vallen. Het bestuur van het Dorpshuis ‘De Nesse’ had dat thema, met als bestanddeel de documentaire van ongeveer een uur, gekozen op de dag dat er een gesubsidieerde viering in de wijken van ’60 Jaar Amstelveen’ was, om onder meer te benadrukken dan de energiebesparing is voltooid. De kosten zijn € 67.800 (exclusief BTW) en een fors deel daarvan zou door de Provincie worden betaald, hoewel het VSB Fonds ook een bijdrage levert. In elk geval is men nu 30 á 35 % minder kwijt aan energiekosten.

Bestuurslid van het Dorpshuis Jan van Schaik, die de avond leidde, zei dat het met de weidevogels in de Bovenkerkerpolder steeds beter gaat. “Er is duidelijk een stijgende lijn”, zei hij. De polder heeft wat dat betreft het hoogste in Nederland bereikt en staat daarvoor model. Maar ‘Vogels kun je niet melken’ luidde de titel van een film die onlangs werd vertoond en het standpunt van de boeren weergaf.

Hans Nolles

Voorzitter Wim Zwanenburg van Beschermers Amstelland ziet graag meer recreatie in de BP. Hij heeft wat dat betreft ook wel een aanvulling op de concept Omgevingsvisie van de gemeente, die een gevolg is van de in Januari van kracht geworden Omgevingswet. Hij beval het boek van Hans Nolles over 250 jaar Bovenkerkerpolder. Die pleitte er voor dat de historie van de polder bekender wordt en vond dat de gemeente de vervening ervan niet goed onder de aandacht brengt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.