Leven met dementie moet beter draagbaar worden. De gemeente gaat meer geld uitgeven voor mantelzorgondersteuning en aan experimenten in het kader van de Sociale Benadering Dementie. Dat zei wethouder Marijn van Ballegooijen van Zorg vorige week op een symposium, dat was georganiseerd door Ketenzorg Dementie Amstelland en Meerlanden en de organisatie Tao-of-Care een symposium. Het ging daar over een nieuwe vorm van ondersteuning van mensen met dementie en hun naasten: de Sociale Benadering Dementie.

Er was een grote verscheidenheid van mensen die te maken hebben met de ziekte aanwezig. Dus: professionals, mensen met dementie, vrijwilligers en mantelzorgers uit de regio. Voorzitter Nelleke Vogel van Ketenzorg Dementie en bestuurder van Zonnehuisgroep Amstelland vatte in haar welkomstwoord de nieuwe zienswijze op dementie als volgt samen: “De essentie is dat je mens bent; méér dan je ziekte”’. Ervaringsdeskundigen vertelden persoonlijke, ingrijpende en inspirerende verhalen tijdens het symposium. De aanwezigen konden verschillende workshops volgen betreffende de Sociale benadering van Dementie.

Eenzaam

Volgens Van Ballegooijen vallen er na het symposium drie belangrijke conclusies te trekken. “Ten eerste vereenzaamt iemand met dementie schrikbarend snel, en met hem of haar ook vaak de naasten. Dat is echt aangrijpend. En ten tweede zijn er veel vragen: Hoe vind ik zorg? Wat staat ons te wachten? Het blijkt ondanks alle inspanningen van professionals in de praktijk lastig voor betrokkenen om aan deze informatie te komen. Een derde conclusie is dat om hulp vragen erg moeilijk blijkt. Naasten werken zich eerder over de kop dan dat ze naar het gemeenteloket stappen voor hulp,” zegt de wethouder..

Experimenten

Hoogleraar Anne-Mei The heeft met haar team van Tao-of-Care langdurig onderzoek gedaan naar de leefwereld van mensen met dementie en hun naasten. “Hieruit kwam naar voren dat mensen met dementie en naasten vooral worstelen met de impact van de ziekte op hun leven,” vertelde ze. “De zorg is heel goed en we weten veel over de ziekte. Maar de dokter kan weinig doen en er wordt nauwelijks aandacht besteed aan wat dementie betekent voor je dagelijkse leven. Ondersteuning die zich richt op de leefwereld is hard nodig. Wij noemen dat De Sociale Benadering Dementie.”

SBD

Vier jaar houden Amstelveen en drie andere gemeenten in Nederland experimenten om in lijn met deze zienswijze passende ondersteuning voor mensen met dementie en naasten te ontwikkelen. Belangrijk binnen de Sociale Benadering Dementie (SBD) is het SBD-team, gevormd door mensen met verschillende achtergronden en ervaringen. Een ouderenadviseur, een ambulant begeleider, een casemanager, maar ook bijvoorbeeld vrijwilligers kunnen onderdeel uitmaken van een SBD-team. ‘Gidsen’, heten die deelnemers. Het team is zo divers, omdat een persoonlijke klik met de gids essentieel is. In principe ondersteunt de gids iemand met dementie en zijn of haar naasten gedurende het hele ziekteproces.

Foto boven: Prof. Anne Mei The, weth. Van Ballegooijen en Nelleke Vogel (Ketenzorg).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.