De gemeente heeft een methode bedacht om te voorkomen dat ondergrondse papiercontainers verstopt raken. De gemeenteraad stelt geld beschikbaar voor verbeteringen. Naast een aparte kartonklep, komt er in elke container een gladde metalen inworpbuis om vastzittend papier en karton te verminderen. Eerder drong zij er bij inwoners op aan dozen vooral te scheuren.

Binnenkort sluit de gemeente een nieuw contract met een andere inzamelaar van papier en karton om de dienstverlening te kunnen verhogen, meldt zij. De inzamelaar gaat 1 augustus aan de slag.

Online winkelen

De hoeveelheid karton neemt nu toe door online winkelen, vorig jaar met circa dertig procent (papier en karton) per persoon. Er werd per inwoner ongeveer 56 kilo ingezameld; in 2019 was dat nog 43 kilo.

Bij ondergrondse containers ontstaan verstoppingen in het bovengrondse deel van de container. Dozen die openklappen of niet goed klein gemaakt zijn, leiden daar vaak toe. Daardoor lijkt het of die vol is. De volgende bewoner die papier en karton wil weggooien, staat dan voor een ‘volle’ papiercontainer.

Dat leidt tot bin de container geplaatst karton en papier, zegt wethouder Floor Gordon (afvalbeheer). Zij bereidt maatregelen voor die de inzameling van papier en karton verbeteren en volgend jaar de effecten daarvan meten.

Test

Dit jaar testte de gemeente de aparte kartonklep en het effect van de gladde metalen inworpbuis en de resultaten zijn volgens haar goed. Ook vergroot zij enkele ondergrondse containers om de capaciteit uit te breiden. Daarnaast plaatst zij extra ondergrondse papiercontainers op plekken waar veel papier en karton wordt aangeboden. Bij twee-derde ervan containers is een pictogram op de grond gespoten om inwoners te helpen bij het goed aanbieden van dozen. De verf verdwijnt naar circa zes maanden, afhankelijk van het weer.

Contractueel werd afgesproken dat de inzamelaar verantwoordelijk is voor het tijdig en extra legen van ondergrondse containers die, naast de reguliere leging, snel vol zijn. Het doel is volle containers te verminderen. De gemeente onderzoekt ook de kosten voor het opvoeren van de frequentie van het legen van rolcontainers (in laagbouw) voor papier en karton. Dat doet zij in eigen beheer.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.