Er zijn nu 44 ‘Lief en Leedstraten’ in Amstelveen. CDA-raadslid en moeder van die straten Sandra van Engelen was er zelf bij toen in de Meent donderdag er vier nieuwe bij kwamen. Zij deelde de van wethouder Marijn van Ballegooijen ontvangen tassen met mapjes over de werkwijze plus € 150 als ‘potje’ uit aan zogenoemde gangmakers.

Haar ‘Lief en Leed’-motie werd al weer enige tijd geleden unaniem door de gemeenteraad aangenomen. Sinds vorig jaar bestaan die straten waarin de saamhorigheid toeneemt. Dit jaar is welzijnsorganisatie Participe Amstelland verantwoordelijk voor de uitvoering.

Leuk gebaar

Het doel is het aantal Lief & Leedstraten te verdubbelen. Dit najaar zal Participe Amstelland voor alle Lief & Leedstraten een bijeenkomst organiseren om tips uit te wisselen en inspiratie op te doen.

Het gaat in die straten in feite om kleine gebaren die veelal een grote invloed hebben. “Kleine dingen, groot effect” is de slogan van het gedachtengoed. Wijkcoach Wilma Stokkel vertelde het verhaal van een ziek echtpaar op de elfde verdieping van een flatgebouw. Namens de flatbewoners werd een bloemetje aangeboden, waardoor zij contact kregen met het paar dat zich altijd afzijdig had gehouden. “Wat een leuk gebaar”, was de reactie.

Schouderklop

Wethouder Marijn van Ballegooijen steunt de beweging van harte. Een klopje op de schouder, noemde hij de gebaren die in Lief en Leedstraten worden gemaakt. En van Engelen voegde daaraan toe dat men vaak er aan gewend is langs elkaar heen te leven. “Dat is niet zo leuk”, zei ze.  En ze verwees naar Rotterdam, waar men het idee vandaan heeft, nadat Hugo de Jonge het nieuw leven had ingeblazen. Het naar elkaar kijken in een buurt of straat is de essentie ervan. Dat kan soms al met een kaartje, een bloem of boeket. “Schroom niet om de gemeente te bellen als u tegen problemen aan loopt”, zei Van Ballegooijen tegen de verzamelde gangmakers, die de potjes met geld geacht worden te beheren.

De vier nieuwe Lief en Leedstraten zijn Sminklaan, Vijverlaan, Dr. Willem Dreesweg en Kruitmolen (bij de voormalige Kruitfabriek). Men is in afwachting van een locatie in Bovenkerk, een dorp waar trouwens de gemeenschapszin hoge ogen gooit.

Wie zich als gangmaker voor een eigen Lief en Leedstraat wil aanmelden of informatie wenst, kan contact opnemen met de wijkcoach van zijn of haar wijk via: 020-5430430 of wijkcoach.amstelveen@participe.nu. Meer informatie is te vinden op www.participe-amstelland.nu/lief-en-leed-amstelveen.

Op de foto: Wethouder Van Ballegooijen op de voorgrond en rechts raadslid Van Engelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.