Aan de rand van polder de Ronde Hoep, vlak onder Ouderkerk aan de Amstel, verrijst de komende weken een uitkijktoren met uitzicht op de A9. Hij wordt 18-meter hoog en is een initiatief van Stichting Beschermers Amstelland, mede mogelijk gemaakt door Buurbouw – een samenwerking tussen Rijkswaterstaat, aannemer VeenIX en gemeente Ouder-Amstel – en Groengebied Amstelland. De opening is gepland op 6 november.
Bezoekers van de toren krijgen uitzicht op zowel de A9-werkzaamheden als de Amstelscheg.
Permanent
De tijdelijke uitkijktoren, die er al staat, verdwijnt. Stichting Beschermers Amstelland pleitte voor een permanent uitzicht op het karakteristieke eeuwenoude open polderland en het weidevogelgebied. Recreatieschap Groengebied Amstelland, verantwoordelijk voor beheer, onderhoud en ontwikkeling van omliggende recreatiegebieden, zag een recreatieve en educatieve meerwaarde in de toren, ook nadat de A9 klaar is. Aan de bouw gingen vorig jaar participatiebijeenkomsten met betrokken organisaties en particulieren vooraf over het ontwerp, de inpassing in het landschap, het type bomen rond de toren en andere functies, zoals een bijenkast en recreatiemogelijkheden. De toren komt op een schiereiland te staan langs de Polderweg ter hoogte van het bos in Ouderkerk aan de Amstel.
Tuin
De open structuur van de toren past goed in het weidse landschap. Er is gekozen voor bouwen met robuuste materialen die tegen een stootje kunnen. De stalen wenteltrap wervelt zich op een speelse manier naar boven. Informatieborden op de toren geven uitleg over de wegwerkzaamheden, de Ronde Hoep en de cultuurhistorie van de omgeving.
In het gebied rond de toren komt eerst een tijdelijke tuin met een bijentoren, bankjes, een speelheuvel met graafmachientjes en picknicktafels. Na afronding van de werkzaamheden aan de A9 in 2027 wordt de tuin uitgebreid met diverse soorten bomen waaronder fruitbomen met appels en pruimen. De bloemen in het kruidenrijke grasland bieden voedsel voor de bijen en andere insecten. De inrichting van het terrein is gericht op maximale biodiversiteit. Langs de Polderweg komt een speciaal pad om het terrein voor voetgangers toegankelijk te maken. Het Recreatieschap draagt zorg voor het dagelijks beheer en onderhoud van de toren en het omliggende groen.