Zoals Amstelveen, dat een speciale bijeenkomst houdt voor daarmee zich bezighoudende vrijwilligers, doet ook heel de provincie Noord-Holland mee aan de ‘Week tegen Eenzaamheid’,  van 28 september tot en met 4 oktober.

Die is in elk geval voor Amstelveen tegenwoordig omgedoopt tot ‘Week van de Ontmoeting’.

1 op 7

Meer dan de helft van de Noord-Hollanders voelt zich wel eens eenzaam zoals in de berichtgeveving over Amstelveen ook al wordt gezegd. Maar 1 op de 7 Nederlanders voelt zich zelfs erg eenzaam.

 Eén tegen eenzaamheid

NH vindt dat op den duur iedereen ermee te maken krijgt, is het niet bij zichzelf dan wel bij een ander. Daarom start de campagne ‘Eén tegen eenzaamheid’ om alle Nederlanders te vertellen wat men kan doen tegen gevoelens van eenzaamheid. Hoewel vaak wordt gedacht dat vooral ouderen eenzaam zijn, bestaat het gevoel volgens de campagneorganisatoren in alle lagen van de samenleving. Jongeren en ouderen hebben het vaakst te maken met gevoelens van eenzaamheid, maar ook de groep daartussen kan ermee te maken krijgen. Bijvoorbeeld als een geliefde overlijdt, bij een verhuizing, een geboorte of een pensionering. Die situaties kunnen ervoor zorgen dat mensen behoefte voelen aan meer verbinding.

Tips
Zowel in de Amstelveense meeting als door de Provincie worden tips gegeven om de oorzaak van die gevoelens te achterhalen. Die praktische tip staan ook op eentegeneenzaamheid.nl. Men zou volgens de campagne kunnen denken aan het ver beteren van bestaande contacten, vrijwilligerswerk gaan doen of contact opnemen met een hulplijn of chat om het hart te luchten. ‘Ook jij kunt iets doen voor iemand die zich eenzaam voelt’, zegt de Provincie. ‘Heb je een familielid, vriend of buur die hier last van heeft? Vaak is er wel iets dat iemand leuk vindt om te doen, samen met jou of met anderen.’ Het ‘samen koffiedrinken of wandelen en een praatje maken’ komen voorbij als oplossingen voor het probleem. ‘Vooral echt naar iemand luisteren is daarbij heel belangrijk.’

6 REACTIES

 1. Welke partijen hebben indertijd ook al weer gestemd voor het opheffen van de verzorgingshuizen en het nagenoeg ontoegankelijk maken van aanleunwoninkjes voor ouderen die afhankelijk zijn van de soc sector.
  In Amstelveen wonen bijvoorbeeld in het KKP heel veel ouderen met een laag inkomen die niet kunnen doorschuiven vanwege financiële redenen en die houden nu eensgezinswoninkjes bezet waardoor wachttijden voor starters ook alsmaar oplopen.
  Zie hier de resultaten van het kabinet Rutte 2 op het menselijke en maatschappelijke vlak.

  • Dankzij het collectieve korte termijn geheugen kunnen politici weer goede sier maken met dit soort oude wijn in nieuwe zakken. En dat zie je op tal van onderwerpen.

   • Er is op tal van terreinen een afbraakbeleid gevolgd. Zo ook met soc huisvesting. De PVV en hun trawanten geven hier openlijk de buitenlanders van de schuld. De VVD niet, maar wil er nog wel eens op zinspelen, maar als je gewoon naar de kale cijfers kijkt , klopt dit niet. In jaren van grote toevloed van statushouders werden deze mensen ongeveer voor zo’n 10% in de soc woningbouw geplaatst. De rest ging naar andere groepen.
    Ondertussen lopen de tekorten in de soc woningbouw wel op, maar dat komt enkel omdat het percentage in deze sector achteruit is gekacheld. Van eerst een kleine 35% in onze gemeente naar nu een 27 á 28%. Overal wordt bijgebouwd , maar niet in deze sector. Het laatste voorbeeld is de Scheg.

    • De Scheg is een schofterig project. Het staat symbool voor de mentaliteit in deze gemeente. En met Kim Yung Raat aan het roer zal die hufterigheid niet snel verdwijnen. Ik hoop dat zij dit lezen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.