Op de zogenoemde Mad Science Dag, die donderdag 25 april in het Amsterdamse Bos wordt gehouden, zijn er diverse workshops voor kinderen van ook verschillende leeftijdsgroepen. Over bijvoorbeeld huis, tuin en keukenwetenschap, mineralen en superkrachtbronnen. Men kan zich aanmelden via Aanmelden: 020-5456100. www.amsterdamsebos.nl. Het programma ziet er als volg uit.

12.00 uur – 13.00 uur: Mineralen Mania ( 7-8 jaar). De aarde bestaat uit verschillende aardlagen en diverse gesteenten die zich in die lagen bevinden, zowel in vloeibare als in vaste vorm. Tijdens deze les krijgen deelnemers een kijkje in de processen van steenvorming, invloed van temperatuur op gesteente en eigenschappen van gesteenten en mineralen. Ze leren hoe onze Aarde in elkaar zit met behulp van een hardgekookt ei. En bij gebrek aan echte vulkanen in Nederland, maken zij zelf een chemische variant, zodat het proces van een vulkaanuitbarsting toch is te bestuderen.

Keukenwetenschap

13.30 uur – 14.30 uur: Huis, tuin en keukenwetenschap ( 7 – 8 jaar). Wie aan chemische reacties denkt, denkt aan explosies, mondkapjes, veiligheidsbrillen en giftige stoffen. Maar het kan veel eenvoudiger. Elke dag ziet men misschien wel tientallen chemische reacties zonder het in de gaten te hebben. Een fiets die een beetje roest, een eitje bakken en cupcakes maken zijn allemaal chemische processen. Kinderen leren aan de hand van onderzoekjes met huis-tuin-en-keukenmateriaal dat chemische reacties en natuurkundige processen zich vaak voor hun neus afspelen. In de workshop doen zij bijvoorbeeld een zetmeelproef, maken kennis met het verschijnsel ‘oppervlaktespanning’ en zij experimenteren met de dichtheid van verschillende vloeistoffen uit het keukenkastje.

Krachtbron

15.00 uur – 16.00 uur: Superkrachtbronnen ( 10 – 12 jaar). Onderzoek naar verschillende energiebronnen op energie-eiland en meer leren over de voor- en nadelen van deze bronnen. De kinderen maken gebruik van windenergie, testen eigen vermogen om energie op te wekken en maken gebruik van zonnecellen tijdens een heuse zonnehopperrace. En zij proberen met de chemische taco batterij een windmolentje te laten draaien.

De Boswinkel, Bosbaanweg 5, is open van dinsdag t/m zondag: 10.00 – 17.00 uur. www.amsterdamsebos.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.