Hoewel het in Amstelveen een bron van ergernis is, schijnt het openbaar vervoer in de Vervoerregio Amsterdam bovengemiddeld te scoren. Connexxion meldt dat busvervoer in het gebied Amstelland-Meerlanden vorig jaar van de reizigers een 7,8 als rapportcijfer en 87% van de ondervraagden in dit reisgebied een eindcijfer 7 of hoger gaf.

Het landelijk gemiddelde is 7,7,  OV-Klantenbarometer 2018.  In de Vervoerregio varieert dit van een 7,6 tot een 7,9, meldt die licentiegever. Dus niet overal is het in de regio hoger dan landelijk. Er is volgens de Vervoerregio een omvangrijk en onafhankelijk onderzoek naar klanttevredenheid gedaan in opdracht van het Kennisplatform Verkeer en Vervoer (CROW-KpVV).

Metro

Noord/Zuidlijn zorgt voor hogere tevredenheid metroreizigers. De grootste stijging was voor de Amsterdamse metro. Hier gaven de reizigers in 2017 nog een 7,4 voor. In 2018 is dit in 7,7 geworden. Deze stijging is vooral te danken aan de hoge cijfers die de Noord/Zuidlijn in de tweede helft van het jaar kreeg. De nieuwe metrolijn scoorde een 8,4.

Elektrisch vervoer

In de nieuwe concessie Amstelland-Meerlanden van vervoerder Connexxion is ook sprake van een stijging. De reizigers beloonden het openbaar vervoer in dit gebied met een 7,8 ten opzichte van een 7,6 een jaar eerder. Vooral de netheid van en het geluid in de bussen van Connexxion werden een stuk beter gewaardeerd dan in 2017.

113.000 deelnemers

Connexxion: “Het geluid in het voertuig is sterk verbeterd als gevolg van nieuwe (elektrische, stille) bussen en ging van een 6,5 naar een 7,2. De vriendelijkheid van het personeel (7,8) en de rijstijl van de chauffeur (7,6) verbeterden elk met een tiende punt.

De OV-Klantenbarometer is het landelijke onderzoek naar de klanttevredenheid van de reizigers in het openbaar vervoer.  Hiervoor hebben ruim 113.000 reizigers tijdens hun reis een enquêteformulier ingevuld. Dit onderzoek is in opdracht van CROW-KpVV gedurende het hele jaar uitgevoerd door Goudappel Coffeng in het openbaar vervoer dat reed tot en met 8 december 2018.

Regio

De bussen in de regio Amstelland-Meerlanden rijden met name in het gebied ten zuiden van Amsterdam. Het betreft onder meer Aalsmeer, Amstelveen, Haarlemmermeer, Schiphol, Uithoorn en 5 buslijnen van en naar Haarlem. Connexxion rijdt het openbaar vervoer in opdracht van de Vervoerregio Amsterdam.

Concessie Amsterdam

In de concessie Amsterdam is bij vervoerder GVB de waardering voor de metro dus gestegen naar een 7,7. En ook de tram krijgt een hoger cijfer dan in 2017: een 7,7. Het cijfer voor de Amsterdamse bussen is met 0,2 gedaald naar het niveau van 2016: een 7,6. GVB heeft naar aanleiding van de drukte in de bussen inmiddels al aanpassingen doorgevoerd en hoopt zo dit jaar de stijgende lijn weer in te zetten.

Scores

Scores klantenbarometer 2017 2018
Amstelland – Meerlanden 7,6 7,8
Amsterdam bus 7,8 7,6
Amsterdam tram 7,5 7,7
Amsterdam metro 7,4 7,7
Waterland 8,0 7,9
Zaanstreek 7,9 7,7

 

Meer informatie: www.ovklantenbarometer.nl

2 REACTIES

  1. Deze enquete is een Noord-Koreaanse propagandastunt waardig. De gemiddelde looptijd naar bussen is hier behoorlijk gestegen. Hele buslijnen zijn er tussenuit gehaald en men moet veel meer overstappen, als je je de aansluiting niet mist. Buslijn 55 die tijdelijk de sneltram moet vervangen is in de spits een chaos. Om van Waardhuizen naar het gemeentehuis te komen , doe je 40 minuten over. ( lopend 55 min ). De directe verbinding met de sneltram met de binnenstad zal niet meer terugkomen. Overigens heeft men niet meegerekend de reizigers die nu met de auto gaan , vanwege de verslechteringen. Ik weet niet welke bureauridders die waarschijnlijk zelf nooit van het ov gebruik maken deze flut-enquete hebben gepubliceerd , maar een goede beurt hebben ze hier niet mee gemaakt, eerder een afgang.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.