Als ik als vrijwilliger voor de Voedselbank in touw ben, moet ik vaak aan mijn in Amstelveen opgegroeide zoon denken. Vooral als ik weer karton van plastic sta te scheiden. Dat vergt nadere uitleg. Hij bezocht destijds de Roelof Venemaschool, waarvan hij de verhuizing van de Amsterdamseweg, met als hoofdonderwijzer een meneer Kwantes, naar de Laan Rozenburg nog meemaakte en als jongste leerling de eerste steen voor dat nieuwe bouwwerk mocht leggen. Maar veel later vestigde hij zich als journalist in Boedapest waar hij nu al decennialang woont. Terwijl ik voor de Voedselbank het afval scheid, heeft men in Hongarije van dat scheiden nog nooit gehoord. Mijn zoon pleurt alles in dezelfde container. Klaar.

Ooit was hij in India en Indonesië. Daar heeft hij ook geen windmolen gezien. Nou ja, één, maar die stond in Indonesië als reclame bij een ‘Dutch’ restaurant en werkte op elektriciteit, in plaats van die te leveren. Dat was dus geen ‘echte’.

Fossiele brandstof

In Indonesië bleek ook de tweetakt-scooter of -brommer een ideaal vervoermiddel, gedreven op een fossiele brandstof die aan de pomp twee kwartjes kostte. Dat is anders dan in Amstelveen, waar men er prat op gaat dat de meerderheid van het gemeentelijke wagenpark nu elektrisch is. Of dat in de toekomst zo blijft, is trouwens de vraag, want nu al bestaat krapte op de stroommarkt, door de toenemende vraag. Maar Nederland wil de planeet aarde redden en volgt dus Greta Thunberg; achter die zich niet aan de leerplichtwet houdende gehandicapte tiener schijnen zich wetenschappers te verschuilen. En Amstelveen loopt daar trouw, als postzegel van een postzegel, achter aan.

Demonstranten

Ik vraag mij zo langzamerhand af wie en naar die jaarlijkse klimaattop komen. Dat waren er vorig jaar al dertigduizend en hun aantal neemt alleen maar toe. Blijkbaar is vliegschaamte niet aan hen besteed. Behalve regeringsleiders, die de gebruikelijke beloften strooien, komen er natuurlijk vertegenwoordigers van allerlei milieuorganisaties, die nu eenmaal van het door hen gesignaleerde probleem leven. Met andere woorden: Als er echt een oplossing komt en zij niet meer rijkswegen hoeven te bezetten, zijn zij hun baantje kwijt. Maar dan bedenken ze wel iets anders. Leer mij de beroepsdemonstranten kennen.

Gaza

Wat ik wil zeggen dat ze dan wel een ander item hebben waartegen zij protesteren, zoals de in hun ogen tegenstand van free Palestina (in navolging van griezelige Greta) of de voorstanders van Zwarte Piet. De meesten lijken intussen vergeten dat Hamas de oorlog in Gaza begon is.

Door het dolle heen en niet gehinderd door enige kennis is de veroordeling van Israël, gesteund door tv-beelden van uitsluitend Hamas. Die terreurorganisatie wil helemaal geen vrede, maar vernietiging van alle Joden. En christenen. Eigenlijk van elke religie die niet de Islam tot wereldgodsdienst wil maken. De studenten die van de UvA eisen dat die elke wetenschappelijke band met Israël verbreekt, lijken mij nog aan het begin van de wetenschappelijke ladder te staan, zodat zij zich menen de idioterie te kunnen veroorloven van een breuk met een staat waar de meeste patenten huizen. Intussen is gewoon rechts gepromoveerd tot ‘extreem rechts’ en andere smaken bestaan niet meer. Overigens zal dit stukje met voornamelijk vragen daartoe ook wel worden gerekend. Weten mijn tegenstanders veel. Ik denk weinig eigenlijk.

26 REACTIES

  1. Meneer Bos gaat steeds meer schrijven zoals een kind van tien praat.

    Johan, je bent een gewaardeerd journalist, maar lees je stukken na voordat je deze plaatst. Als journalist kan het niet anders zijn dan dat je geleerd hebt om kritisch naar je eigen tekst te kijken.
    Doe dat. Het maakt dat je bijdragen veel serieuzer worden genomen. Je bent goed in het analyserende deel, maar je zinnen lopen belabberd.

  2. Wat is deze colomn een gezeur zeg. Natuurlijk doen ze in Indonesië , India e.d. soort landen niet aan scheiden in de huishoudens. Daar hebben ze mensen voor die de vuilnisbelten daarop na zoeken en windmolens mogen ze daar niet misschien niet veel hebben , maar bijvoorbeeld op het platteland van India wordt veel gebruik gemaakt van zonnepanelen.
    Overigens is die Greta al lang niet meer leerplichtig en ze heeft heus geen leerachterstand opgelopen, heer Bos. Daarbij komt dat de gemiddelde vervuiling van iemand uit de derde wereld en ik denk zelfs uit menig Oostblokland niet opweegt tegen wat wij hier allemaal teweeg brengen.

    • Greta wás leerplichtig. Maar als we die misdaden over het hoofd zien, weet ik er nog een paar. Dan hoeven wij ook andere misdaden uit het verleden niet meer te sanctioneren. De criminaliteit zal met die opvatting wel raad weten….

  3. @JB, u kunt wetenschappelijk onderzochte en vastgestelde feiten niet ontkennen, ook niet als die bevestigen dat #Israël Palestina lp racistische wijze etnisch heeft gezuiverd door 750.000 niet-Joodse bewoners ervan te beroven van hun huizen, bezittingen, land, vrijheid en toekomst en hen sindsdien systematisch te onderdrukken, terroriseren en nog steeds te beroven van hun huizen, bezittingen en land in de Westbanken Gaza, de schamele en onvrije restanten van het door Israël van de kaart geveegde Palestina.

    In tegenstelling tot beroofde en verjaagde Joden wordt aan de Arabische Palestijnen geen teruggave, compensatie, genoegdoening, rechtsherstel en recht op terugkeer gegund.

      • Een kleine 45 jaar geleden ben ik op vele plaatsen op de Westbank geweest. Joodse vestigingen zag je daar toen nagenoeg niet, behalve wat Israëlische roadblocks. Als je nu kijkt waar allemaal kolonisten wonen op de Westbank, is dat gewoon landjepik geweest.
        Wij hier in het westen praten dat voor het grootste gedeelte goed vanuit ons slechte geweten in WO2, toen het grootste gedeelte van de joden zijn opgehaald door Nederlandse gezagsdragers en idem zijn bestolen door zeer veel Nederlanders tot ver na de oorlog.

        • Ik stel vast dat voor de twee staten-oplossing Israël wel was, maar de Arabieren niet. Die vielen van zes kanten aan. Overigens hebben de Joden van Arabieren veel land gekocht. Ik ben recent nog in de Westbank geweest. Maar van jouw politieke keuze begrijp ik het wel.

          • Maar gedurende de Zesdaagse Oorlog niet , die Israël op een briljante wijze won. Ze hadden toen ook heel wat gebied veroverd wat als wisselgeld kon worden gebruikt. ( is ook gedeeltelijk gebeurd)maar grote delen hebben ze gehouden en daarmee was de kiem gelegd voor nog meer rotzooi. De ellende was dat daar ook een miljoen Palestijnen woonden. Toen had Israël de kans gehad voor op vrede, want met Assad waren best afspraken te maken en met Sadat is het gebeurd. Oh ja, Johan, grappig dat jij blijkbaar denkt doordat ik lid van een bepaalde partij ben, mij dat beroofd van zelfstandig denken.

  4. @JB. Welke media zijn dat en waar kunnen we uw column allemaal nog meer lezen? Wat hebben ze u geleerd op de geheime cursus bij de Teldersstichting? Niet meer reageren nadat u gelogen hebt en men u er daarna vragen over stelt?

  5. #Israël was zo’n oude koe die ze in de sloot hadden moeten laten. De VN had de Palestijnen het recht van zelfbeschikking moeten gunnen zodat Palestina op een normale manier een gewone niet-etnisch-exclusieve staat met een gemengde bevolking had kunnen worden. De Joden eisten het land echter zelfzuchtig voor zichzelf op en zitten voorlopig nog opgezadeld met onoplosbare conflicten, net als in de geschiedenis toen het ze ook niet lukte om in harmonie met elkaar en met hun buren te leven.

    Wie het onderste uit de kan wil..

    • Uw manier van schrijven en doen lijkt wel heel erg veel op een ander figuur dat minimaal al een decennium dit blog teistert.

      Heeft u nog spelling – en stijlfouten gevonden , want ik wil graag wat leren? Zelfs op mijn oude dag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.