Met alleen de stem van de fractie van 50Plus tegen, stemde de gemeenteraad drie weken geleden, bij de behandeling van de zogeheten Perspectiefnota, in met een motie van GroenLinks om de talenten van vooral hoog opgeleide statushouders beter benutten voor Amstelveen. Nu ook landelijk daarover de discussie wordt gevoerd, roept de fractie op tot een lokaal onderzoek van B en W naar de mogelijkheden. De motie werd mede ingediend door de complete coalitie (VVD, D66, PvdA en Goed voor Amstelveen), alsmede Burgerbelangen Amstelveen (bbA). GroenLinks wijdt er nu een persbericht aan.

De fractie wil de gemeente gebruik maakt van de Participatiewet, die beoogt gehandicapten naar betaalde banen te leiden.

Regels

De GL-motie werd door 97% van de gemeenteraad aangenomen. Raadslid Fatumo Farah (foto) diende de motie in en zegt dat onder de statushouders, die in Nederland blijven, zich veel hoogopgeleiden en mensen met een specifieke beroepskwalificatie bevinden. Mensen waar Amstelveen op de arbeidsmarkt behoefte veel aan kan hebben, zegt ze. “Maar door allerlei regels zitten deze mensen vaak onnodig lang vast in een bijstandsuitkering. Dat is zonde en dat moet veranderen.”

Taal

GroenLinks vroeg burgemeester en wethouders dus om hiervoor de Participatiewet te gebruiken. Die biedt volgens de fractie de mogelijkheid voor een versneld integratiebeleid, waardoor ook statushouders sneller kunnen toetreden tot de Nederlandse arbeidsmarkt. ‘GroenLinks denkt aan aanvullende taalopleidingen of aan een samenwerking van lokale ondernemersverenigingen, bedrijven en vluchtelingenorganisaties’, meldt zij. ‘Die zouden kunnen zorgen voor leerwerkstages met behoud van bijstandsuitkering.’ Volgens GroenLinks doen statushouders zo praktische werkervaring op en vinden ze de weg naar duurzame werkgelegenheid.

Farah verwacht dat haar initiatief niet alleen de arbeidsdeelname van hoogopgeleide statushouders zal vergroten, maar ook bijdraagt aan de economische groei en sociale cohesie in Amstelveen. De gemeente kan volgens haar initiatieven nemen op grond van de Participatiewet en de nieuwe Inburgeringswet. En zo een voortrekkersrol vervullen.

1 REACTIE

  1. Dus dat houdt niet in ; Werk bij een hondenbrokkenfabriek, vakkenvullen enz. voor HBO’ers, zoals in de praktijk B&W passend vond. Daarom is dit enkel voor de bühne, want het mag vermoedelijk niets kosten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.