Oud-raadslid voor de VVD Johan de Bie is zondag (4 augustus) op 87-jarige leeftijd overleden. In de Amstelveense gemeenteraad bemoeide hij zich onder meer met de sport en sociale onderwerpen. Sinds jaar en dag is de VVD het grootst in Amstelveen, maar De Bie maakte mee dat de fractie vijftien zetels in de gemeenteraad had. Hoewel de VVD de grootste fractie bleef, is het nu met de bestaande acht zetels toch min of meer behelpen.

Wethouder Herbert Raat herinnert zich dat hij als beginnend raadslid met Johan de Bie in dezelfde fractie zat. “Hij was een lieve man, die vooral aan de sociale kant van het leven stond”, zegt hij.  “Ik weet dat hij zich bijzonder inzette voor het vluchtelingenwerk en een bestuursfunctie had bij de organisatie die zich daarmee bezighoudt.”

Illuster duo

Johan de Bie vormde met zijn in 2020 op 83-jarige leeftijd overleden tweelingbroer Hans een illuster Amstelveens duo. Hans was jarenlang bestuurslid van de plaatselijke VVD. Van hem werd vier jaar geleden in een bomvolle Augustinuskerk afscheid genomen, nadat hij zijn lichaam ten dienste van de wetenschap had gesteld. Hij was ooit rooms katholiek geworden om met zijn Louisa te kunnen trouwen, werkte onder meer bij het Amstelveens Weekblad en haalde daarna zijn pensioen bij het NOS Journaal.

Sport

Dat Johan de Bie zich in de politiek met sport bezig was, is niet zo vreemd als men  bedenkt dat hij jarenlang voorzitter was van de Amsterdamsche Football Club (AFC), waarvan hij in 1950 lid was geworden. Hij bouwde zowel in de vereniging als politiek een indrukwekkende staat van dienst op en werd vooral om zijn maatschappelijke activiteiten geprezen, die hem overigens de bijnaam ‘Minister van Sociale Zaken’ opleverden. Hij werd ook erelid van honkbalclub ABC en tennisclub ATC wegens ook daar bestuurlijke functies. Verder was ook voorzitter van honkbalvereniging De Kieviten. Voor al zijn verdiensten werd hij benoemd tot Ridder van Oranje-Nassau. Als gemeenteraadslid stond hij bekend als een ‘heer’, wat niet wegnam dat hij woest werd als het niet ging zoals hij wilde.  Voor raadsleden, ook van andere partijen, was hij vaak een vraagbaak wegens zijn goede geheugen.

Dat zijn bijna een uur oudere broer Hans overleed, was voor Johan een gebeurtenis waar hij moeilijk overheen kwam. Hun karakters waren niet dezelfde, maar was het een uniek duo. De afscheidsbijeenkomst wordt dinsdag (13 augustus) gehouden om 14.30 uur in Crematorium Bouwens, Noorddammerweg 40, Uithoorn. Hans runde onder meer de PR van de stichting Eco-Trust ten behoeve van een kinderproject in India.

Foto van Amstelveenweb: Burgemeester Jan van Zanen (links) met Johan de Bie 

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.