“Binnen dit huis van de democratie is het natuurlijk onbestaanbaar dat bij herhaling, vóórdat het debat plaatvindt, raadsleden de eerder bij meerderheid genomen beslissingen van het college, via de lokale media moeten vernemen”, zei fractie voorzitter Michel Becker van Actief voor Amstelveen woensdag in zijn algemene beschouwing over de Perspectiefnota. Hij sprak verder vooral over het draagvlak dat naar zijn mening in en buiten het raadhuis ontbreekt.

Media spelen daarin een rol maar zijn vaak veel te veel financieel afhankelijk van de gemeente. Op een kritische journalistieke benadering had hij onder meer de lokale tv-zender betrapt en daar steunde hij ook het amendement van CDA en SP om € 100.000 extra over de maken aan de lokale tv-zender, die daardoor € 240.000 zou krijgen.

Draagvlak

Maar verder kreeg dat voorstel alleen de partijen 50Plus, Belang van Nederland (BVNL), ChristenUnie en GroenLinks mee. Doordat de hele coalitie, gesteund door bbA, tegenstemde bleef het voorstel steken op iets minder dan een derde van de gemeenteraad. Overigens is het voor zijn fractie wel de vraag voor wie er gebouwd wordt. Men kan van Amstelveners een draagvkak verwachten als jongeren achttien jaar op een wachtlijst staan voor een woning en ontheemden wél onderdak wordt geboden, zei hij. Vandaar de verworpen motie om meer zicht te krijgen braakliggende bouwgronden.

WSA

Becker en zijn fractie stelden ook voor het terrein van de Watersportvereniging Amstelveen (WSA) aan de Handweg te verkopen aan een projectontwikkelaar en de vereniging zelf te verhuizen naar de Noordelijke Poeloever. Daar kreeg bij wel de coalitie – exclusief de PvdA – en bbA voor mee en verder 50Plus, Belang van Nederland (BVNL), CDA en de SP. In dit geval sloot GroenLinks zich bij de PvdA aan; beide kregen alleen steun van de ChristenUnie. Voor de eveneens door de fractie van Actief voor Amstelveen ingediende motie voor een pilot voor een wijkrechter voelde alleen BVNL iets. Beckers redenering daarachter was dat nu burenruzies ontstaan, bijvoorbeeld wegens de uiteenlopende visies op duurzaamheid.

Externe deskundigheid

Omdat uitvoering van de ambitieuze plannen van het gemeentebestuur veel geld kost stelde Becker voor subsidies meer naar externe bronnen te kijken als Rijksoverheid, Provinciale Staten en Europa. Zijn voorstel werd door de meerderheid van de raad omarmd.  “Als Statenlid in de Provincie NH valt het mij op dat subsidiegelden vaak terugvloeien in de algemene middelen, omdat gemeenten er geen aanspraak op maken,” zei hij. “Het is voor lokale overheden bijna onmogelijk om alle subsidiestromen inzichtelijk te krijgen, maar zij doen zich daarbij ernstig tekort.” Actief voor Amstelveen pleitte per motie voor de aanstelling van een externe specialist op dit gebied en zei dat een dergelijke functionaris voor negen Gelderse gemeenten al zo’n € 3,5 miljoen heeft opgevist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.