Terwijl het zwaar verlies lijdende Cobra Museum dit jaar rond de 40.000 bezoekers verwacht en ruim een miljoen gemeentelijke subsidie per jaar krijgt, komen en naar het tot nu toe structureel ongesubsidieerde Jan van der Togt Museum jaarlijks zo’n 30.000 bezoekers, van die de helft contant betaalt en de rest met de museumkaart (of andere kaarten) binnen komt.

Marieke Uildriks

De nieuwe directeur Marieke Uildriks van Jan van der Togt (sinds 15 juni) zei dat niet zo, toen zij in de raadscommissie Burgers en Samenleving antwoordde op de vraag van raadslid Bas Zwart van de VVD over de bezoekersaantallen. Zij drong aan op een jaarlijkse subsidie van 225.000 voor drie jaar en die krijgt zij als het aan cultuurwethouder Herbert Raat ligt wel. Die wil trouwens meer samenwerking tussen de lokale musea. In het uitvoeringsprogramma bij de begroting is tot 2021 voorzien in die € 225.000.

Groei

Maar de belangstelling van het veel grotere Cobra voor samenwerking is vermoedelijk kleiner dan omgekeerd, zei Uildriks, die overigens ongeveer tegelijk met de nieuwe directeur van het andere museum aantrad en met hem in constructief gesprek is gegaan, zei ze.

Het Jan van der Togt Museum wil groeien in aantal

Jacqueline Hocker

bezoekers, ondernemerschap en bekendheid, betoogde Uildriks verder. Onder meer door de unieke glascollectie onder de aandacht te brengen en die verder uit te breiden. Het aantal fte’s bij het museum, waar veel werk door vrijwilligers wordt gedaan, wil zij ververgroten van drie naar vijf en meer doen aan fondsenwerving. Wat bezoekers betreft wil zij zich vooral richten op jongeren, die volgens haar nog te weinig er heen komen. Op de vraag van Jacqueline Höcker van Actief voor Amstelveen (AVA) of de tachtig professionele kunstenaars ook in toenemende mate een kans krijgen bij Jan van der Togt, reageerde de directeur alleen met de

Bas Zwart

melding ‘dat niet uit te sluiten’.

Rolstoel

Naast jongeren zijn ook senioren een interessante doelgroep. Eigenlijk, zei Uildriks, is iedereen welkom, maar men moet wel weten dat het museum bestaat, in een mooi deel van Amstelveen ligt en er hoogst bezienswaardige exposities op nahoudt, zoals op dit moment die van werken van de bekende Lita Cabellut.

Nieuwe tijd

Het museum is intussen voor iedereen, ook voor gehandicapten, toegankelijk. Men kan er met een rolstoel naar binnen, zei Uildriks. Hoewel haar accent nu op jongeren ligt (“die komen er te weinig”) heeft zij een brede spreiding van doelgroepen op het oog. Zonder subsidie en daaraan gekoppelde groei blijft Jan van der Togt een museum dat niet mee kan komen in de nieuwe tijd. Groei is dus nodig en daarvoor wil zij vooral de gevraagde en begrote subsidie inzetten. Onder meer door op het gebied van educatie bezig te zijn en scholen te benaderen. Rond de nu expositie van Lita Cabellut krijgt nu bijvoorbeeld het project ‘Maak te eigen Lita’ gestalte. Zondag 28 oktober kunnen kinderen van 6 tot en met 12 jaar  onder dat motto een gratis workshop bijwonen van 11.00 tot 12.30 uur.

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.