“We hebben een goede vervanger gekozen”, zei wethouder Floor Gordon voor de plaatselijke tv-zender, toen Roel Smit haar wees op de protesten tegen het kappen van bomen langs de Bovenkerkerweg. De tv-journalist, bekend van  het politieke programma ‘Beslist’, maakte zaterdag in café De Manen in Bovenkerk opnamen voor zijn tweede lunchcafé. Behalve Gordon zaten aan de lunchtafel ook schijfster van het boek ‘Vind ik Stom’ Monica Penders, voorzitter van de Dorpsraad Nes aan de Amstel Henk Boelrijk en voormalig directeur Darshan Sloot van de Ondernemersvereniging Amstelveen (OA).

Die dorpsraad is een officieel adviesorgaan van de gemeente, waarvan de leden ook elke vier jaar door de burgemeester worden beëdigd. Maar Smit vroeg toch maar aan Boelrijk of het gezelschap door de gemeente wel serieus wordt genomen, waarop de voorzitter antwoordde: “er wordt naar ons geluisterd”. Maar over bijvoorbeeld café De Zwarte Kat verschillen de Dorpsraad en de gemeente – die drie villa’s op die plek wilde laten bouwen –  van mening.

Nesserpolder

Dat is nu teruggeschroefd naar twee villa’s, hoewel de projectontwikkelaar nog een juridische strijd voor drie uitvecht. Daar wacht de gemeente op, vertelde Gordon. “Het is niet ons plan maar dat van de ontwikkelaars’’ , zei ze. Maar de gemeente wilde wel het bestemmingsplan wijzigen; de gemeenteraad stelde ook een nieuw plan vast, maar daar haalde de Raad van State een streep door.  Boelrijk vindt dat er op de plaats van het bekende café best een horecavoorziening mag blijven bestaan, gezien de uitbreiding van het aantal inwoners en toeristen. Overigens vond hij dat er beter over een Nesserpolder kan worden gesproken dan over een Bovenkerkerpolder, want Bovenkerk heeft geen polder meer, zei hij. De polder grenst nu eenmaal aan de Nes.  De dorpsvisie wordt in Nes aan de Amstel belangrijk gevonden, zei Boelrijk. De concept visie wordt met heel de bevolking van Nes besproken, nadat die eerder al liet weten wat er in moest staan. Overigens stuiten jonge woningzoekenden ui Nes aan de Amstel wel in zekere zin op het dorpsgevoel. Enerzijds wil jongeren nieuwbouw, maar anderzijds zijn er ook mensen die juist in het dorp willen wonen waar iedereen elkaar kent. “Een andere wereld”, noemde Boelrijk het. Maar daarin zijn jongeren zijn ook minder actief te krijgen, klaagde hij. In elk geval is in de dorpsvisie een speerpunt dat er woningen voor jongeren bij komen.

570 soorten

Floor Gordon kreeg ruimte om over haar Bomenplan te praten. Er blijken 37.000 bomen in Amstelveen te staan, verdeeld over 570 soorten. De wethouder houdt van groen in het algemeen,  bomen incluis, maar die leveren wel soms problemen op. Wat de Bovenkerkerweg betreft zei ze dat het kappen van de Italiaanse Populieren daar onder meer voorkwam uit het feit dat zei veel water aan het veen onttrekken. Dat is trouwens een van de problemen die sommige soorten meebrengen. De wortels blijven naar water zoeken. Ook hebben sommige bomen te weinig ruimte. “De bomen staan niet overal goed”, zei Gordon. Vandaar haar Bomenplan, ook al omdat de waarde van bomen sterk is veranderd. Zij maken onder meer deel uit van de waterhuishouding.

Zwaar

De onderwerpen die Monica Penders in haar boek ‘Vind ik Stom” aansnijdt, vond Smit nogal zwaar voor een kinderboek. Behalve over onderwijs heeft zij het bijvoorbeeld over dementie. “Er was een tijd dat kinderen meer beschermd werden”, zei Smit. Maar de auteur wees op de relativerende toon in haar boek en zij vond de wethouder aan haar zij die meende dat het juist om die onderwerpen in de samenleving gaat. “Spelenderwijs leren kinderen daarover,” zei ze. Monica Penders geeft veel van de opbrengst van haar boek aan ‘goede doelen’. waaronder Jantje Beton. Van de gemeenteraad was alleen de 50Plus-fractie bij de opnamen.

En Darshan Sloot vertelde dat zij aan het afkicken was na twintig jaar Ondernemersvereniging Amstelveen (OA), waarvan tien jaar als directeur. Nu is zij zelf ondernemer en legt zich toe op trainingen, programma’s voor andere bedrijven en dagvoorzitter. “Spreekt voor zich” is dan ook de slogan van haar bedrijf Looqi, waarmee zij vertelde een paar opdrachten te hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.