Milieu Centraal roept Noord-Hollanders ratten en muizen zoveel mogelijk te bestrijden. ‘Voorkom een plaag, begin vandaag!’ luidt het motto van  de actie.  Ruim één van elke vier Nederlanders (28%) zegt in de afgelopen jaren muizen in huis gehad te hebben en vier procent klaagt zelfs over ratten. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat onder 1.013 respondenten, uitgevoerd door Verian (voorheen Kantar Public) voor het landelijke programma Integrated Pest Management (IPM) Knaagdierbeheersing.

 Het programma heeft als doel om op een verantwoorde manier overlast, gezondheidsproblemen en economische schade door ratten en muizen te voorkomen én daarbij rekening te houden met dierenwelzijn en milieu, nu en in de toekomst.

Knaagdieren

In het kader van dit programma roept voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal Noord-Hollanders dus op: ‘Voorkom een plaag, begin vandaag’. Op www.plaagvoorkomen.nl kan men terecht voor praktische en milieuvriendelijke tips om een dierplaag van muizen en ratten te voorkomen. Ook worden er tips gegeven voor wat men kan doen als er al overlast is van muizen of ratten. Zo is een van de meest effectieve maatregelen een erkend plaagdierbeheerser in te schakelen. Toch maakte minder dan 1 op de 10 (8%) van de Nederlanders die overlast ervoeren hier gebruik van.

Voorkomen

 “Muizen en ratten zijn onderdeel van onze omgeving, maar we willen ze liever niet in huis”, zegt expert plaagdierbeheersing Sanne Janssen van Milieu Centraal. Voorkomen is het beste. “Uit onderzoek blijkt dat mensen niet altijd goed weten wat hiervoor effectieve, milieu- en diervriendelijke maatregelen zijn”, zegt Janssen. “Daarom geven wij op plaagvoorkomen.nl doelmatige tips om plagen te voorkomen. Als men overlast ervaart, is het een goede tip om naast het inschakelen van een erkend plaagdierbeheerser de gemeente hulp te vragen.” Milieu Centraal heeft een speciale toolkit ontwikkeld voor gemeenten om de inwoners te informeren over de juiste werkwijze.

Geen voedsel

De meeste Nederlanders wijzen de natuur in de buurt aan als de bron van knaagdieren. Daarna worden de buren en de stad aangewezen als voornaamste oorzaak. Maar de aanwezigheid van voedsel in combinatie met schuil- en nestelgelegenheid gelden als de grootste oorzaken van een dierplaag van muizen of ratten. Daarom wordt er op plaagvoorkomen.nl vooral ingezet op: ruimtes schoonhouden; voedsel opbergen in goed afgesloten potten of containers; afval in goed afsluitbare bakken weggooien; kieren en gaten rond kruipruimtes en bijvoorbeeld wateraansluitingen dichten en vogels niet te veel te voeren.

De bekendste maatregelen om knaagdieren te beheersen zijn, naast het schakelen van een professional: eten buiten bereik bewaren (76%), knijp- en klapvallen plaatsen (64%), chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken (58%), een erkend plaagdierbeheerser inschakelen (55%) en naden en kieren dichten (54%).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.