De VVD-fractie in de gemeenteraad gaat er prat op zaterdag met een flinke delegatie bij het landelijke congres van de partij te zijn geweest. Via sociale media laat de VVD daarover geen misverstand bestaan. Raadslid Van Leeuwen uit Amstelveen stelde zelfs vragen. Maar dichter bij huis is de Amstelveense afdeling van de partij veel minder open.

Terwijl het landelijke congres gewoon de gehele dag te volgen was via bijvoorbeeld de website van de VVD en ook de NOS er aandacht aan besteedde, vinden ledenvergaderingen van de plaatselijke afdeling achter gesloten deuren plaats. Dat schijnt trouwens tegenwoordig voor alle landelijke partijen (met uitzondering van de ChristenUnie) te gelden. In volstrekte tegenstelling tot het verleden overigens. Bij de Partij van de Arbeid kregen verslaggevers tot de tijd van wethouder Remco Pols nog toegang tot de ledenvergaderingen en werden daarvoor uitgenodigd.

Media

Das war einmal. Ook daarom voel ik mij meer thuis bij lokale partijen, die hun deuren wijd openzetten. Landelijke in Amstelveen vertegenwoordigde partijen praten alleen over transparantie, maar sinds zij dat doen, zijn de ledenvergaderingen prompt niet openbaar. Vroeger werd dat woord nooit gebruikt, maar waren de vergaderingen van alle partijen gewoon openbaar. Kennelijk hebben politici tegenwoordig veel te verbergen, een geheimzinnigheid die de kloof tussen politiek en burger vergroot. Over verkleinen daarvan praten zij alleen.

Verslaggevers hebben wel toegang als zij lid zijn natuurlijk. Maar in het geval van Amstelveen zou dat betekenen dat zij van minimaal twaalf partijen lid moeten worden. Of zij achter hun standpunten staan of niet. De VVD verbergt zich achter een landelijke richtlijn, die overigens nergens is te vinden. Binnenkort vindt in de gemeenteraad een debat over media plaats. Dat debat wordt een lachertje. Een ver van mijn bed show eigenlijk.

Ledenvergadering

5 REACTIES

  1. De VVD de partij van de liberalen. Althans dat zeggen ze zelf.
    Als er nou 1 club is die overheidsgelden zo veel mogelijk de kant van ondernemers wil laten stromen , dan zijn zij het wel.
    Ook is men totaal niet te beroerd om aan belangenverstrengeling te doen.

  2. Alles mag, want het zijn verenigingen die hun eigen beleid bepalen op dit punt. Ikzelf heb begin jaren tachtig echter veel Amstelveense afdelingsvergaderingen bezocht, onder andere in 1982 bij het CDA waar ene Jan Peter Balkenende als aanstaand raadslid werd aangewezen (tegen de wil van het toenmalige CDA-bestuur in). En daar zaten journalisten dus gewoon bij.

  3. Bij nagenoeg elke politieke partij van SP tot VVD vindt er bij de benadering van de pers een soort verkramping plaats. Toch beweert men dat de transparantie toeneemt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.