In een geheime meeting, waarover later wel een gemeentelijk versche persberichten, blijkt burgemeester Tjapko Poppens dinsdag een oorlogsdagboek van Piet Gerritse te hebben ontvangen. Met zijn gezin woonde hij destijds aan de Landscheidingskade.

Dochter Kitty overhandigde het boek, dat overigens verscheen in een kleine oplage. De informatie van Gerritse werd eerder gebruikt voor een special van Amstel Mare, ter gelegenheid van de 75-jarige bevrijding van Amstelveen.

Interessant

Amstel Mare is het blad van de Vereniging Historisch Amstelveen. Volgens de gemeente geeft het boek een ‘interessant beeld van de wijk Patrimonium tijdens de Tweede Wereldoorlog’. Zoon Peter van de auteur was jarenlang hoofdredacteur van het toen nog bestaande Amstelveens Weekblad, een krant waarop men geabonneerd moest zijn.

Piet Gerritse hield het dagboek eigenlijk bij voor zijn drie kinderen. Zij waren zes jaar, drie jaar en vijf maanden oud toen hij aan de klus begon en, maar hij schreef, te jong om te beseffen ‘welke moeilijke tijden we misschien nog zullen moeten doorleven’. Het dagboek omvatte eerst vele schriftjes, waarvan de familie twee jaar geleden begon met die over te typen. De familie deed ook onderzoek in de archieven van net NIOD.

Schiphol

Gerritse schreef onder meer hoe op Schiphol Hollandse piloten hun negen vliegtuigen verbrandden, voordat die in Duitse handen konden vallen. Dat was 14 mei 1940. Twee dagen later trokken de Duitsers Amstelveen binnen op de Amsterdamse weg. Ook kregen de Gerritses twee Duitse soldaten ingekwartierd. “Op mijn vraag hoe lang ze blijven, antwoordden ze: ‘bis wir nach England fahren’.” Overigens zijn na een paar dagen de logees van Gerritse weer verdwenen. Het Amsterdamse Bos werd destijds nog aangelegd, zodat de familie Gerritse volledig zicht op Schiphol had. Volgens de gemeente vormen dagboeken, net als vele andere particuliere initiatieven, een aanvulling op ‘Jaren van Verduistering’ van oud-gemeentevoorlichtster Tini Visser over de bezettingsjaren in Amstelveen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.