Zondag 1 mei om 16.15 uur is de documentaire ‘Requiem voor Auschwitz’ te zien in Cinema Amstelveen. De film wordt vooraf gegaan door een inleiding door regisseur Bob Entrop of producent Raoul de Zwart.

‘Een Stukje Blauw In De Lucht’ was de eerste Nederlandse film die de moord op bijna een miljoen Sinti en Roma tijdens de Tweede Wereldoorlog documenteerde. Een van de hoofdrolspelers in die film was Sinti-componist Roger Moreno-Rathgeb. In 1998 begon hij aan zijn eerste partituur voor het Requiem, dat hij wilde opdragen aan de slachtoffers van Auschwitz.

Blokkade

Na een bezoek aan het kamp blokkeerde hij evenwel. Het duurde enkele jaren voor hij de draad weer oppakte. In 2020 ziet men hem in Berlin onder the Brandenburger Tor, de plek waar alles begon. Hij speelt accordeon bij het Sinti en Roma Monument. Tijdens de repetities en het optreden met het Sinti en Roma Philharmonic en een Joods koor in de Dom van Berlijn op Holocaust Memorial Day, ervaart Roger hoe zijn noten en emoties worden omgezet in muziek. Hij bezoekt Auschwitz met enkele Nederlandse musici en laat hen de plekken zien die hem inspireerden tot het componeren van specifieke passages van het Requiem.

Rogers verhaal is verweven en geïllustreerd met een tweede verhaallijn waarin enkele kleinkinderen van meerdere hoofdpersonen uit Een Stukje Blauw In De Lucht geconfronteerd worden met verhalen over hun opa of oma.

Gipsyfestival

Roger Moreno – Rathgeb is muzikant. Hij is, zoals veel Sinti muzikanten, autodidact maar heeft zich op latere leeftijd het notenschrift eigen gemaakt en is eigen stukken gaan componeren.
Hij heeft zich een aantal jaren geleden voorgenomen een Requiem voor de slachtoffers van Auschwitz  te schrijven. Dat is geen sinecure: een compositie van 60 minuten voor symphonieorkest, koor en solisten. Een aantal jaren geleden is hij er aan begonnen, maar een reis naar Auschwitz zelf  heeft hem emotioneel teveel pijn gedaan en een zware blokkade opgeworpen.
Het International Gipsyfestival heeft hem eind 2007 gevraagd om zijn compositie af te maken met als doel deze uiteindelijk ook uit te gaan voeren in verschillende Europese steden. Deze vraag heeft hem goed gedaan en nieuwe inspiratie opgeleverd. Half 2008 heeft hij het Requiem kunnen voltooien.
Het stuk is door deskundige componisten en orkestleiders (o.a. Jean Lambrechts (Be), Jiri Starek (Cz), Jeff Hamburg (USA) en Riccardo Sahiti (Dui)) van commentaar voorzien en van onvolkomenheden ontdaan. Zij zijn zeer enthousiast over de kwaliteit van het werk en vinden het zeker uitvoerbaar. De  wereldpremière van de film vond plaats op 9 april 2022 in Berlijn.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.