Huishoudens met een minimaal inkomen (130 procent van de bijstandsnorm of minder) krijgen halverwege de volgende maand (dus medio mei) een gemeentelijke energietoeslag van € 800. Overigens krijgt de gemeente die van het Rijk terug.

Maar de gemeente wil de energietoeslag zo snel mogelijk uitkeren. Het Rijk daarvoor gaf daarvoor toestemming aan de gemeenten. Terwijl volgens de gemeente in de meeste andere plaatsen 120% van de bijstandsnorm geldt, is dat in Amstelveen 130 %.

 Normen

Het komt er op neer dat een alleenstaande maximaal een inkomen van € 1.419,22 mag hebben om de extra energie-uitkering te krijgen. Voor een alleenstaande ouder is dat € 1.824,71 en voor een echtpaar € 2.027,45.

Heeft men de AOW-leeftijd bereikt dan geldt voor de alleenstaande (of hij ouder is of niet)  € 1.576,98 en voor een echtpaar € 2.135,30. De bij de gemeente bekende ‘minima-huishoudens’ krijgen de eenmalige energietoeslag automatisch medio mei uitbetaalt. Het probleem zit dus bij de niet bekende inwoners. Die kunnen van medio mei tot eind oktober (2022) een aanvraag doen via de website van de gemeente Amstelveen of met een fysiek aanvraagformulier via het Amstelveenloket.

Niet voor jongeren

Jongeren en studenten horen bij de niet in aanmerking voor de eenmalige energietoeslag komende groepen. Voor jongeren geldt de maximum leeftijd van 21 jaar, omdat de overheid de ouders verplicht hen te onderhouden. Ook studenten komen niet in aanmerking voor de toeslag. De overheid vindt die groep uiterst die divers en ook op verschillende manieren  gehuisvest. Verder zijn daklozen en in een inrichting verblijvende personen uitgesloten van de extra energietoeslag.  Die hebben geen energierekening, redeneert de overheid. Overigens wijst de gemeente er op dat niet aan de voorwaarden voor energietoeslag voldoende inwoners, die toch in problemen hebben met het betalen van de energierekening, een beroep kunnen doen op individuele bijzondere bijstand. “Ook als de hoogte van de toeslag niet toereikend is”, zegt de gemeente. “Inwoners kunnen daarover contact opnemen met het Amstelveenloket bij gemeente Amstelveen.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.