Behalve voorzitter Annemieke Brouwer, die de vereniging achttien jaar in die functie diende, hebben ook de bestuursleden Anneke Bult, Paul Paris en Sanne Alberts zich terug getrokken bij de Vereniging Historisch Amstelveen (VHA). Dat zei Jan-Jaap Mellegers, die Brouwer verving, tijdens de nieuwjaarsreceptie van de VHA.

Hoewel hij in een paar dagen al zo’n vijftien dergelijke recepties heeft meegemaakt, was burgemeester Tjapko Poppens ook aanwezig bij die van de VHA, daarmee de interesse van de gemeente voor de geschiedenis van Amstelveen onderstrepend.

Internationaal

Dat is wel eens anders geweest. In het verleden was er een gemeentebestuur dat veel oude gebouwen en objecten vooral liet slopen, in een vlaag van waanzinnig voortgangsgeloof. Pas de laatste jaren schijnt er meer gemeentelijk erfdeelgevoel te zijn gekomen, vooral gestimuleerd door cultuurwethouder Herbert Raat, wiens naam Mellegers met respect noemde. Hij prees de gemeente op dat punt, hoewel de VHA maar ongeveer 350 leden telt. Dat is te weinig in een stad met ruim 90.000 inwoners, constateerde ook de burgemeester. Maar kennelijk betaalt de vereniging de prijs voor het feit dat de stad 142 nationaliteiten kent en iets minder dan een kwart van de inwoners niet eens een Nederlands paspoort heeft.

Educatie

Er zijn nog maar drie bestuursleden over en Mellegers wil dat het bestuur snel wordt aangevuld. Ook kan de VHA meer vrijwilligers gebruiken. Zelf houdt hij zich vooral met educatie bezig. “Wij proberen de jeugd voor de geschiedenis van hun woonplaats te interesseren”, zei hij. “Van het Oude Dorp bijvoorbeeld weet die niets, hoewel er wel wordt uitgegaan.” De wijk Middenhoven bestaat dit jaar dertig jaar, vertelde hij. Degenen die er opgroeiden weten niet dat het ooit, zoals andere wijken, weilanden waren.

De VHA zoekt samenwerking met zoveel mogelijk partners; onder meer plukt men de vruchten daarvan al van de samenwerking met de afdeling Amsterdam en omstreken van de archeologische vereniging AWN.

 Agrarisch

 Ooit was heel Amstelveen een vooral agrarische gemeente. Maar de boeren moesten wijken voor de Meanderflats en de wijken Bankras / Kostverloren, Groenelaan, Westwijk, Waardhuizen en Middenhoven, om maar wat te noemen. Keizer Karelpark, voor die tijd gebouwd, bestaat dit jaar een eeuw. Expats en andere buitenlanders schijnen weinig interesse te hebben voor hoe de stad is gegroeid. War dat betreft, is een gesprek met Mellegers interessant. Hij weet nog hoe boerderijen op de plek van de Meandertorens stonden en de Dorpsstraat nog de winkel van Co van der Horst en vele andere middenstanders bevatte.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.