Een mensgerichte in plaats van een zorggerichte aanpak doet de kwaliteit van leven van mensen met dementie met sprongen vooruit gaan. Tijdens het eerste Alzheimer Café van 2024, dat op donderdag 25 januari om 19.30 wordt gehouden in wijkcentrum Middenhof (Dr. Willem Dreesweg 155), komt deze andere kijk op dementie, de sociale benadering, uitgebreid aan bod.

Maandelijks organiseert Alzheimer Nederland gratis bijeenkomsten voor mensen met een vorm van dementie en hun naasten.

Ontmoeting

De cafés zijn ontmoetingsplekken waar tips en informatie over (omgaan met) dementie centraal staan. Aan de hand van een specifiek thema krijgen mensen praktische informatie aangereikt, antwoord op vragen en is er ruimte om ervaringen uit te wisselen met lotgenoten. Anders dan de naam van de cafés doet vermoeden, wordt er niet alleen aandacht besteed aan Alzheimer, maar aan dementie in het algemeen.

 Mens en mogelijkheden

Op dit moment staat vaak de ziekte centraal bij het organiseren van  zorg rondom mensen met dementie. Er wordt gekeken naar de beperkingen en de zorgtekorten maar minder naar de mogelijkheden. Maar onderzoeken wijzen uit dat de kwaliteit van leven vaak juist met sprongen vooruitgaat, als mensen met dementie zich minder patiënt voelen en het gevoel hebben zelf iets te kunnen betekenen/bij te dragen; dingen te doen die aansluiten bij hun belevingswereld en wensen. Maar hoe krijg je deze andere kijk op mensen met dementie voor elkaar in de zorg?

Vincent Borst

Gespreksleider Job van Amerongen spreekt erover met Mark Smit en Vincent Borst. Mark Smit is directeur van Tao of Care en schrijver van het in 2023 verschenen boek “Als een vlieg in het spinnenweb – anders omgaan met dementie”. Vincent Borst is psycholoog in opleiding en werkt volgens de sociale benadering dementie. Bezoekers zijn welkom vanaf 19 uur bij het Wijkcentrum Middenhof.

1 REACTIE

  1. Allemaal gogen en logen die het iedereen wel even zullen vertellen hoe het moet. Ik word zo moe van dit soort types , die er meestal een goede boterham aan verdienen en een politieke pleister voor bezuinigingen van de heren en dames politici vormen. Doe het zelf en laat niet het zware werk aan enkel mantelzorgers en onderbetaalde zorgmedewerkers over.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.