Voor Yvon Vecht is de maat vol. Zij heeft de gemeente aansprakelijk gesteld voor het recente ongeluk met ene Rocco.  Of zij daarin gelijk heeft, moet nog blijken, maar de omgeving aan Laan van de Helende Meesters is nou niet bepaald uitnodigend voor blinden, slecht zienden en andere lichamelijk gehandicapten. Er zijn veel trappen en met een rolstoel, die zich niet zelf voortbeweegt, is het ook ondoenlijk de gigantische hoogteverschillen via een lang schuin oplopend (te smal) pad te overbruggen.

Wethouder Floor Gordon, verantwoordelijk voor Ruimtelijke Ordening, was het er vrijdagmorgen mee eens dat de toegankelijkheid veel te wensen overliet en eigenlijk zo niet langer kon, maar wilde anderzijds benadrukken dat de gemeente niet echt er op uit is gebouwen en openbare ruimte zo te plannen en dat die voor gehandicapten onbereikbaar zijn.

Meldpunt

Dat zou pesterij zijn, maar Gordon wil er juist alles aan doen op de bereikbaarheid in de stad zo optimaal mogelijk te maken en steeds verbeteringen toe te passen. Maar in de openbare ruimte gaat helaas geregeld van alles mis, geeft zij toe. Het is overigens nog de vraag of alle gebreken tot de openbare ruimte behoren of tot de eigendommen van diverse particuliere partijen.

Behalve Yvon Vecht waren er trouwens vertegenwoordigers van organisaties die de bestaande gebouwen beheren, zoals Mozaïek (van ons Tweede Thuis) en Belmonte (van Brentano), er vrijdagmorgen bij. Alleen Corporatie Eigen Haard, die de ouderenhuisvesting Belverdere beheert, was er niet, hoewel wel uitgenodigd voor de ‘schouw’.  Over dat laatste was de wethouder trouwens zeer ontstemd en deelde daarmee de mening van o.a. Eric de Goeij van Brentano. Gemeentelijk beleidsmedewerker Lisette Schraag was er ook. Zij is graag bereid alle informatie te geven en te bereiken via toegankelijk@amstelveen.nl met klachten over toegankelijkheid; daar is ook een meldpunt voor. Ook dat afficheert de wethouder graag.

Puinhoop

Intussen is het met de toegankelijkheid voor de talloze rolstoelgebruikers aan de Laan van de Helende Meesters slecht gesteld. Behalve dementerenden bewegen zich ook de meesten gehandicapten rond in rolstoelen. Als dat lukt. Er is één (buiten) lift om de vele trappen links te laten liggen. Daar kan men eventueel met een rolstroel of rollator op, maar dat is levensgevaarlijk. De Goeij van Brentano heeft daar al ettelijke malen Eigen Haard, eigenaar van die de lift is, op gewezen, maar zonder resultaat. “Er is geen doorkomen aan”, zegt hij over de organisatie. De lift bestaat uit een naar boven en beneden bewegend plateau, maar de hekken die voor afsluiting daarvan moeten zorgen, werken niet. Zodat men de kans loopt vele meters naar beneden te vallen, wat voor bijvoorbeeld visueel gehandicapten een niet denkbeeldig gevaar is. In de huur- en koophuizen is het allemaal goed geregeld en kunnen de rolstoelers zich vrij bewegen, omdat bijvoorbeeld de ingangen naar de kamers daarop zijn gemaakt, zegt Schraag. Maar buiten is het een puinhoop. Niet voor niets was Eigen Haard er vrijdag niet bij….

2 REACTIES

  1. Dat Eigen Haard zich nog een woningbouwcoöperatie mag noemen is een schande. ,aar wat je wil je in tijden van terugtredende overheden. Het is zelfs zo erg dat er aan hele delen van de grondwet niet wordt voldoen. Het zou trouwens geen kwaad voor alle gemeenteraadsleden kunnen om die eens door te lezen. Kunnen ze nog wat van leren en dan hebben ze hun tijd beter besteed dan gezellig ergens te borrelen bij hun half corrupterende netwerkje.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.