Moet ik het nou gek vinden of niet? Landelijk staat de VVD bijna op springen, maar plaatselijk is er volgens fractievoorzitter Kees Noomen van die partij, de grootste fractie in de gemeenteraad, niets aan de hand is. Toch vraag ik mij stiekem af of het verschil tussen de nationale en de lokale politiek zo groot is, dat wat er in Den Haag gebeurt absoluut geen enkele impact heeft in Amstelveen.

D66

Aan de brandbrieven die 24 Noord-Hollandse VVD-fracties naar hun partijgenoten in de Tweede Kamer stuurden deed de Amstelveense fractie niet mee. De boodschap van die andere liberalen was dat er nodig een rem op asielzoekers moet komen. Maar dat is blijkbaar tegen het zere been van D66. En laat die nou deel uitmaken van de lokale coalitie en twee wethouders hebben geleverd, net zoveel als de VVD. Beide zijn ook landelijke partijen, wat natuurlijk overbodig is als politiek toch niet verder reikt dan de grenzen van Amstelveen. Hoe men het ook bekijkt, dan zou het voor de gemiddelde burger beter zijn voor louter lokale partijen te kiezen, wat dan ook steeds meer kiezers doen. Kennelijk met instemming van VNG-voorzitter Jan van Zanen, zelf een VVD-er.

Gedeisd

Persoonlijk denk ik dat het gekrakeel in Den Haag doordringt tot de plaatselijke coalitie. De tegenwerping is altijd dat lokale partijen niet zo gemakkelijk entree in de Tweede Kamer hebben. Maar dat geldt blijkbaar alleen bij mooi weer boodschappen, constateert een raadslid. Volgens dat lid van de gemeenteraad (v/m/x) komen plaatselijke fracties van landelijke partijen alleen met een standpunt als zij er op de Bühne mee kunnen scoren. “De VVD staat dan klaar om Den Haag te verteller hoe het moet,” zei een plaatselijke politicus. In liberale kring pleitte men bijvoorbeeld luid en duidelijk voor een Schiphol in zee.

Maar kennelijk ligt de stikstofaanpak en het afremmen van de asielzoekers-instroom nu te moeilijk. Vierentwintig fracties van de VVD steunden misschien wel een meerderheid in die partij. Maar die in Amstelveen, met een toch niet onaanzienlijk VVD-gehalte, hield zich gedeisd, tekende niet, kennelijk om geen extra olie op het vuur te gooien. Met andere woorden: Landelijke partijen dragen geenszins hun visie ook lokaal uit. De coalitie is een smeltkroes zonder absolute breekpunten. Daarom merkt men niets van verschillen binnen de coalitie tussen VVD, D66, de socialistische PvdA (die alle geluiden over een ‘kneiter links’ bestuur van de stad heeft ingeslikt) en de lokale partij Goed voor Amstelveen, waarvan de standpunten niet duidelijk zijn en die zorgvuldig buiten het gemeentebestuur is gehouden.

Mochten er politieke verschillen binnen de coalitie zijn dan worden die ondemocratisch in achterkamers besproken. Als binnen een huwelijk de partners ruzie hebben, hangt men dat ook niet aan de grote klok, zei fractievoorzitter Kees Noomen van de VVD. Daar heeft hij gelijk aan. Maar een huwelijk is niet elke vier jaar van kiezers afhankelijk. Dat heet nu eenmaal democratie. Die verdraagt niet te veel achterkamers.

1 COMMENT

  1. Als ik hier iets schrijf waarmee u het niet eens bent, reageert u ook via de achterkamer van email ipv openlijk op dit forum. Ook wat dat betreft past u wel bij de VVD.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.