RM Plants aan de Meerlandenweg in de Noorderlegmeerpolder breidt uit van 3 naar 6 hectare. Er wordt nu volle bak gebouwd aan de uitbreiding van dit hypermoderne bedrijf dat volledig zijn eigen elektriciteit opwekt, verwarmd wordt met warmtepompen en een ondergrondse waterberging heeft. Eigenaar Rémi van Adrichem: “De mogelijkheid deed zich voor en die hebben we met beide handen aangegrepen.”

RM Plants is een kwekerij gespecialiseerd in de import, op- en afkweek van tropische en mediterrane planten. Het bedrijf bestaat bijna 12 jaar en is sinds 2014 gevestigd aan de Meerlandenweg in Amstelveen. Directeur en eigenaar Rémi van Adrichem is verantwoordelijk voor de overall leiding en de operatief commerciële kant van het bedrijf. Er wordt nu op zijn bedrijf volop gebouwd aan een nieuwe kas, waarmee hij zijn bestaande bedrijf uitbreidt van 3 naar 6 hectare.

Uitbreiding was voor de kweker geen doel op zich. Maar de mogelijkheid deed zich voor en die greep hij met beide handen aan. “We zijn door de jaren heen gegroeid en zaten – qua oppervlakte – een beetje aan het einde van onze groei: we hadden meer ruimte nodig! Een tweede locatie op een andere plek, zag ik niet zitten. Maar toen er achter ons huidige bedrijf een stuk grond van 3 hectare beschikbaar kwam, kwam dat perfect uit.”

Kopie
Op dit stuk grond verrijst een nieuwe kas, die volgens Rémi een kopie is van de kas die er al staat: een allround kwekerij met verschillende klimaatzones (mediterraan en tropisch) die qua licht, temperatuur en luchtvochtigheid afzonderlijk te sturen zijn zodat ze het klimaat kunnen nabootsen dat voor de planten het beste is. De kas wordt volledig duurzaam ingericht. Ze gaan hun eigen elektriciteit opwekken, zodat ze volledig zelfvoorzienend kunnen zijn. Daarnaast gaan ze de kas niet verwarmen met gas, maar met warmtepompen. “We gaan voor 95% van het gas af en voor die laatste 5% zijn we ook nog met een oplossing bezig. Maar dat kost iets meer tijd om dat te realiseren. Verder houden we nog wel een noodinstallatie die op gas draait voor het geval het een keer enorm vriest en we moeten bij verwarmen.”

Water
Ook qua wateropslag kiest de kweker voor een duurzame oplossing. “We gebruiken relatief veel water in de tuinbouw. Al het water dat valt, vangen tuinders op in bassins die op het erf staan. Maar er zijn steeds grotere schommelingen in het neerslagpatroon in Nederland: de zomers zijn te droog en de winters te nat. We hebben dus vaak te veel water, waardoor de bassins overstromen, of juist te weinig water. En wij willen geen kraanwater gebruiken om onze planten van water te voorzien. Daarom kiezen wij bij deze uitbreiding voor een ondergronds waterbassin waarmee we het overtollige water kunnen opslaan in een dertig meter diepe zandlaag. Dit water kunnen we weer oppompen als we het nodig hebben”, vertelt Rémi. De kweker is daardoor minder afhankelijk van weersinvloeden. Een ander voordeel is dat ondergrondse waterberging nauwelijks ruimte kost. “Voor de aanleg van silo’s of een bassin heb je vierkante meters nodig. De ruimte die we met de ondergrondse waterberging ‘besparen’, gebruiken we weer voor de kas.”

In de nieuwbouw komt ook een grotere presentatie- en showruimte voor productpresentaties. “We maken nu vooral gebruik van de korte- en midden termijnhandel zoals tuincentra, groothandel en cash & carries. Met deze nieuwe ruimte hebben we meer capaciteit voor de grote retailorders.”

Tegen de wind in
Rémi krijgt vaak de vraag waarom hij nu, met de hoge energie- en transportprijzen en de onrustige geopolitieke situatie, kiest voor uitbreiding. “Ik heb altijd geleerd dat wanneer je heel goed en vooral hard tegen de wind in kan fietsen, je zoveel snelheid hebt dat wanneer de wind wegvalt, je een geweldige voorsprong hebt ten opzichte van je concurrenten. Ik geloof in de toekomst en in deze locatie: de Noorderlegmeerpolder. We zitten hier dicht op de marktplaats en ik ben ervan overtuigd dat de markt voor bloemen en planten blijft bestaan, maar dan moeten we ons als sector wel aanpassen en meer duurzaam gaan ondernemen.”

Maar hij merkt wel dat er veel onrust in de sector is. “De wereld is van slag. Het gaat goed met ons, maar we merken wel dat veel klanten de handrem erop hebben. Voor het dagelijks ondernemen was corona voor ons relatief eenvoudiger. Maar tegen de hoge energie- en transportprijzen en de onrustige situatie in de wereld is helaas geen vaccin. Die drukken negatief op de prijzen en de markt.”

Vrijheid
Een ander heikel punt in de sector is het krijgen en behouden van goed gekwalificeerde medewerkers. Om zijn personeel enthousiast te houden, zorgt Rémi voor een aantal basiszaken zoals goede werkplekken en voldoende vrijheid in het werk. “Als een werknemer een goed idee heeft en het kost in de uitvoering niet veel, dan moeten ze dat vooral gewoon doen. Ik wil niet dat mensen zich geremd voelen omdat ze in een bepaalde lijn moeten werken. Als iets slimmer kan, waarom niet? Mijn motto is niet voor niets: probeer iedere dag je werk beter te doen dan gisteren. Dat geldt voor iedereen binnen ons bedrijf.”

De ondernemer vindt het belangrijk dat alle mensen op zijn bedrijf gelijk zijn. “We zijn een team: er is geen verschil tussen de mensen op kantoor en in de kas. We hadden vorige week bijvoorbeeld een enorme piek aan werk en het was nog vakantieperiode. Mensen van kantoor helpen dan spontaan me om het werk af te krijgen. Een team maak je volgens mij door vooral geen baas te zijn: wij zijn hier allemaal hetzelfde.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.